Čakovčanka Sunčana Glavak ipak zastupnica HDZ-a u EU parlamentu?

Sunčana Glavak
Sunčana Glavak, zastupnica HDZ-a u Saboru ide li u EU parlament bit će poznato krajem kolovoza

Je li HDZ-ovka iz Dubrovnika kandidatkinja za novu europsku povjerenicu? Izvori bliski Vladi poručuju da je rok za nominaciju 26. kolovoza, donosi Večernji.hr.

Iako se HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica među članovima najužeg kruga suradnika premijera Andreja Plenkovića spominje kao najizglednija kandidatkinja za novu europsku povjerenicu, drugi izvori iz Vlade neslužbeno govore da se premijer neće žuriti s objavljivanjem te nominacije za najvišu dužnost koju Hrvatska ima pravo popuniti u Europskoj komisiji.

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen želi da njezin kolegij europskih povjerenika ima jednak broj žena kao i muškaraca. Iskazala je i želju da joj države članice ponude po jednog kandidata i jednu kandidatkinju, pa da ona odabere između njih dvoje. No i nakon toga neke su zemlje, poput Grčke i Slovenije, ponudile samo jednog kandidata, muškarca. Grčka dosadašnjeg glavnog glasnogovornika Junckerove Komisije Margaritisa Schinasa, a Slovenija svog veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča. Prema trenutačnom rezultatu na “semaforu”, koji je izradio portal Politico, 15 zemalja dosad je nominiralo ili dosta jasno dalo do znanja koga će nominirati za europske povjerenike i među njima je 10 muškaraca i 5 žena. Ostalih 13 država članica moglo bi biti pod sve većim pritiskom da pošalju žene.

Dubravka Šuica, voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu i prva potpredsjednica kluba zastupnika Europske pučke stranke u novom sazivu EP-a, spominje se u zagrebačkim kuloarima kao najizglednija za nominaciju.

– To ima najviše logike – kaže jedan drugi izvor iz Vlade, piše Večernji.hr.

Ostavi komentar