Buđenje prošlosti: Ovak se negda kuruza brala v Vanovcu

U popodnevnim satima našli na polju uz traktor i prikolicu, noseći plahte oko ramena i pletene korpe te svi zajedno prionuli u posao ručne berbe.

Berba kukuruza, kako je svima poznato, počinje u listopadu kada otvrdnu kukuruznu klipovi. Danas se berbe obavljaju strojno, a ručna berba je polako otišla u zaborav. Ipak, umirovljenici iz Udruge umirovljenika Ivanovec i članice Udruge žena Izvor iz Ivanovca, ove su godine ponovno oživjeli tradicijski običaj ručne berbe kukuruza, a sve zbog jednog cilja, prikupljanje luščinja za izradu proizvoda od luščinja.

Tako su se u popodnevnim satima našli na polju uz traktor i prikolicu, noseći plahte oko ramena i pletene korpe te svi zajedno prionuli u posao ručne berbe. Naravno da nije nedostajalo priče, ali ni šale, a tek onaj pravi poljski radnički obrok bio je baš svima u slast. Nakon berbe zajedno su krenuli u drugi dio posla, a to je „luščara“, odnosno odvajali su kukuruzne lasi i komušine od klipova kukuruza.

Svaka komušina koja je na izgled, veličinu i boju bila dobra, posebno je pospremljena jer će se upotrijebiti za izradu cekera, ruža od luščinja, anđela i svih ostalih proizvoda, a kojih će se dosjetiti napraviti od kukuruznog luščinja tokom dugih zimskih dana koji nam dolaze. Ostatak kukuruza sretno je završio u kukuružnjaku gdje će se sušiti do iduće godine.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE