Šafran je egzotični i skup začin s dalekog Istoka, ali danas ga nije neobično vidjeti i u vrtu međimurskih domaćica.
Elizabeta Biserka Novak iz Peklenice dobila je sjeme zahvaljujući svojoj sestri koja je nekada radila u jednoj slovenskoj farmaceutskoj tvornici koja je sjeme rabila za proizvodnju lijekova. Sada joj raste u vrtu, a ona latice osuši za začin.
– Volim prstohvat šafrana staviti u juhu zbog čega ona dobije predivnu zlatnožutu boju, kaže Biserka. Šafran odlično ide i u rižoto, ali u tom slučaju je potrebno suhe latice šafrana zgnječiti batićem u kamenom tarioniku.
Šafran je najskuplji začin na svijetu. Za jedan gram je potrebno izdvojiti oko 20 eura, a za najkvalitetniji i puno više. Ali za gram ovog začina treba ubrati od 140 do čak 180 cvjetova. I to ručno, cvijet po cvijet, u zoru.