Stanka Gjurić objavila svoju četrnaestu knjigu

Stanka Gjurić
Stanka Gjurić

Čakovčanka sa zagrebačkom adresom, Stanka Gjurić upravo je objavila svoju četrnaestu knjigu, a ovaj put radi se o zbirci književnih eseja pod naslovom “Kroz eros i thanatos”.

Evo i nekoliko riječi, iz knjige citiranog književnika Roberta Tillyja, o autorici: Gjurić je u svijet umjetnosti ušla još koncem 80-ih godina prošloga stoljeća, afirmirajući se na prostorima bivše zajedničke domovine, do sredine 80-ih, kao jedan od najperspektivnijih majstora stiha iz Hrvatske, a do konca nesretnih 90-ih, umornog i minulog 20. stoljeća i početka novog tisućljeća, već i kao jedna od najrafiniranijih i najosobenijih poetesa/stilista hrvatske suvremene literature, prelivši višak svoje spisateljske nadarenosti i u druge žanrove, pišući britke kolumne i prikaze, osvrte i eseje u raznim časopisima, tjednicima i dnevnim novinama u matičnoj zemlji, angažirajući se uspješno i umješno (i umjesno, dodao bih) i na malom i velikom ekranu. Uza sve to, ona  (p)ostaje suvereni  intelektualac i suvremena žena liberalnih shvaćanja i širokih svjetonazora glede svih tema koje mogu pokrenuti pažnju jednog modernog multimedijalnog poliglota i umjetnika koji duhovnu subraću i sestre može (po)tražiti (i koje je, vjerujem, odavno našao) u društvu veličina što su se jednako djetinje raskalašno, emersonovski razbludno i rousseausovski znatiželjno bavili svime što privlači i pozornost Stanke Gjurić – od opiranja autoritetima, britko i jezgrovito sažetom i iskazanom u pravom manifestu odrastanja i izrastanja u slobodnu i slobodnomisleću jedinku.

Stanka Gjurić članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (Basel, švicarska). Uključujući ovu, autorica je ukupno četrnaest knjiga, poezije na CD-u, te poetske video zbirke na YouTube-u. Između mnogih svojih interesa, 2006. se počinje baviti izradom kratkometražnih filmova, kao nezavisni filmski autor, te kao nezavisni filmski autor, sa svojim prvim igranim filmom ‘Ubojite misli’ (na temu: mine u Hrvatskoj) sudjeluje na mnogim filmskim festivalima u inozemstvu, te osvaja mnoga priznanja i nagrade.

Ostavi komentar