Obnovljen časopis Hrvatski sjever – predstavljanje u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

U petak 20. prosinca u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održat će se predstavljanje ponovo pokrenutog časopisa Hrvatski sjever. Program je zakazan za 18 sati. Krunoslav Mikulan jedan od autora objavljenog teksta o novom izdanju govori:

„Posljednjih se godina uočila potreba da se u Čakovcu ponovno pokrene znanstveni časopis koji bi u žarištu imao primarno hrvatske teme te je Hrvatski sjever nakon 11 godina obnovljen, ali sada kao multidisciplinarni znanstveni časopis.
Obnovljen je krajem 2019. godine kao časopis Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, i to kao multidisciplinarni znanstveni časopis koji objavljuje izvorne znanstvene, pregledne i stručne radove te eseje. Nije prvi puta da se ovaj naslov pojavljuje. Još 1939. hrvatski sveučilištarci iz Međimurja, među kojima i književnik Vinko Kos, pokrenuli su novine Hrvatski sjever u Zagrebu. Godine 1971. Ogranak MH iz Čakovca pripremio je prvi broj časopisa Hrvatski sjever koji, međutim, zbog znanih događaja nikada nije izašao. Njegov glavni urednik, Zvonimir Bartolić, nije odustao od svoje zamisli te je časopis ipak pokrenuo godine 1996, na 60. obljetnicu rada čakovečkoga ogranka. S vremenom, časopisu se pridružuju ogranci u Varaždinu, Đurđevcu, Križevcima, Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Bjelovaru, Garešnici, Grubišnom Polju i Daruvaru, no do njegovog XIII. godišta (2008) organizacija je ponovno spala samo na čakovečki ogranak. U trinaest godina objavljena su 52 broja u 18 svezaka, s više stotina znanstvenih ili književnih priloga. Smrću glavnoga urednika i predsjednika Ogranka, Z. Bartolića, časopis se privremeno gasi.”

Naslovnicu prvoga obnovljenog broja krasi triptih Slobodana Benkovića Boča (1943–2005), vrsnoga slikara i omiljenoga profesora.

Ostavi komentar