„Fotografija u arhitekturi” u fokusu predavanja Milivoja Kuhara

Milivoj Kuhar
- Arhitektura širi estetiku, daje izgled i funkcionalnost životnog prostora, govori Milivoj Kuhar

Nakon što su u izložbenom salonu Centra za kulturu čakovečki arhitekti Vesna Makovec i Bojan Perhoč predstavili rezime svog dvadesetogodišnjeg arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva, izložba UrboArhitektura 20+20 je od 14. rujna preseljena u zgradu Scheier. Nova lokacija donijela je i nove programe. Tako je domaćin izložbe tvrtka Urbia organizirala za ovu srijedu dva edukativna predavanja s početkom u 19 sati.

Prvo će održati Milivoj kuhar na temu „Fotografija u arhitekturi”. Nakon njega će Ivan Goričanec govoriti o „Suvremenoj arhitekturi vinskih podruma i vinskoj kulturi”. Točku na „i” izložbi UrboArhitektura 20+20 dat će još jedan koncert u subotu, 28 . rujna u 19 sati. Svirat će Branimir Novak (gitara), Nenad Srpak (gitara) i gost Mladen Magdalenić (klavir). Nenad Srpak je diplomirani inženjer građevine i poslovni suradnik t.d. Urbia d.o.o.

Milivoj Kuhar najavio je detalje večeri koja će donijeti mnogo korisnih savjeta za fotografe:

– Predavanje arhitektura i fotografija zamišljeno ja kao uvod u situacije koje nas mogu zateći kad snimamo arhitekturu. Dotaknut ću se pravila koja se pri tome moraju poštovati, zatim koje doba dana je potrebno odabrati kako bi se snimila dobra fotografija arhitekture i kakvu opremu odabrati. Danas se i kvalitetnim mobitelom mogu snimiti odlične fotografije arhitekture. Ako čovjek zna na što treba obratiti pozornost, kakvo svjetlo odabrati, onda može napraviti dobru fotografiju nekog arhitektonskog djela.

Dokumentaristička i umjetnička fotografija arhitekture

Kuhar ističe kako međimurska fotografska scena sve kvalitetnije bilježi kadrove arhitekture našeg kraja:

– Fotografija i fotografska kultura Međimurja je u usponu. Naš Fotoklub Čakovec je jaka udruga koja dobro kotira na hrvatskoj sceni. Imamo kvalitetne individualce fotografe koji se bave fotografskom teorijom, a osobno sam s još dvojicom kolega napravio portal fotografija.hr još prije deset godina, pa smo i u tom svijetu zastupljeni kao važan medijski čimbenik na polju fotografije. Ono što je prisutno u fotografskom svijetu koji se može doživjeti na internetu, zatim fotografskim izložbama koje se organiziraju u Čakovcu i Međimurju vidimo u dvojakom pristupu. Imamo dokumentarističke fotografije i umjetničke koje daju osobno viđenje arhitekture.

Arhitektura je, kažu, kraljica svih likovnih umjetnosti. Osim što arhitekt dizajnira projekt, a onda graditelji prema ideji grade, arhitektura širi estetiku i daje izgled i funkcionalnost životnog prostora. Potrebna nam je ozbiljna arhitektura. Uviđam da postoje investitori koji angažiraju kvalitetne arhitekte koji onda njegove zamisli, ovisno o financijama, provode u djelo. Činjenica je, također, da se investitor ponekad obeshrabri na pola puta pa koncept koji je arhitekt zamislio u startu kasnije ode u drugom smjeru. Želio bih da što više ljudi bude svjesno pozicije arhitekta jer oni nisu samo „zidari”, već umjetnici koji stvaraju nešto novo, lijepo i kreativno, i samim time oplemenjuju naš životni prostor.

foto: rr

Ostavi komentar