FOTO : Scenski prikaz stote godišnjice Krvavog ustanka u Pribislavcu

Uz prigodnu svečanost povodom obilježavanja Dana Općine Pribislavec, na prostoru koji ga okružuje, kao i u samom dvorcu Feštetić, odnosno popularnom Kaštelu održana je scenska interpretacija  obilježavanja 100 godina nemilog događaja poznatog pod nazivom Krvavi ustanak.

Dramskim prikazom “Jednog jutra pred sto let “, autorice scenarija Kristine Štebih i redatelja Dejana Buvača uprizorena su povijesna događanja između 2. i 4. studenog 1918. godine, kada su se  u danima kada se mađarska vlast povlačila iz Međimurja krajem 1. svjetskog rata događala  krvoprolića i brutalnost mađarskog okupatora prema mještanima. Pribislavec je u svemu tomu prednjačio s najviše žrtava i bio prvi po broju ubijenih nakon Čakovca.

Materijala za scenski prikaz nije nedostajalo, kazala je tom prigodom autorica scenarija Kristina Štebih. Postoji dosta zapisa, a pomogli su nam i sami povjesničari i kroničari tog doba. Najteže je bilo okupiti ovako veliki broj ljudi (pedesetak glumaca) kako bi se napravio jedan prikaz, najbliži onomu što se ovdje događalo prije stotinjak godina, no,  sami mještani odlično su se snašli u glumačkim ulogama, odradili to sa srcem i jako dobro.

Nakon emotivne izvedbe u kojoj su “oživjeli”  svoje sumještane i tragične dane iz 1918. godine, svi sudionici scenskog prikaza “ Jednog jutra pred sto let “,uz općinsku načelnicu Višnju Ivačić i tamošnjeg župnika vlč. Tomislava Kosa odali su ubijenima počast paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomen ploče postavljene u samom centru Pribislavca, ispred općinske zgrade.

 

Ostavi komentar