FOTO: Lili Čaki Legenstein: Željela bih da se kavani vrati ime Royal

Lili Čaki Legenstein
Lili Čaki: - Kavanu Royal moj otac uredio je po primjeru peštanskih i bečkih kavana

Par ženskih cipela i ženskih pamučnih rukavica, ogrlica od bijelih perli, plesna knjižica, nalivpero za upisivanje u plesnu knjižicu, ženski šešir i ženska torbica-novčanik od pozlaćenih metalnih niti predmeti su novog postava muzejske kutije u Gradskoj kavani Čakovec. Riječ je o predmetima ženske mode s kraja 19. i početka 20 stoljeća a koje su čakovečke dame koristile na plesnom podiju tadašnje kavane Royal.

muzejska kutija u kavani Čakovec
Novi postav muzejske kutije u Gradskoj kavani Čakovec

Gošća svečanog programa otvaranja nove muzejske kutije bila je legendarna hrvatska kazališna umjetnica i počasna građanka grada Čakovca Lili Čaki Legenstein. Rođena je 1923. godine u Murskoj Soboti ali se njezina obitelj ubrzo preselila u Čakovec. Njezin je otac Geza unajmio kavanu Royal i ona uskoro postaje središte društvenog života grada Čakovca. Iako umjetnica Lili Čaki broji zavidnih 94 ljeta s posebnim žarom uvijek se vraća u svoj Čakovec:

– Konačno sam doma u mom obožavanom Čakovcu i kavani Royal koju je moj otac uredio po primjeru peštanskih i bečkih kavana. To nije bila mala stvar u ono doba. Jako sam vesela što sam doživjela to da se ovoj Kavani danas opet vraća stari sjaj. Svima želim sretan Božić i sretnu novu godinu i da se svima ostvari ono što si sami požele” kazala je, te poručila današnjim vlasnicima Kavane: – Voljela bih također da se kavani vrati naziv Royal.”

Lili Legenstein 01

Večer je moderirao Zlatko Bacinger iz Muzeja Međimurja, a svečanost je završila plesnom točkom u izvedbi Patricije Topolnjak i Hrvoja Živkovića. Kostime su izradili učenici Gospodarske škole Čakovec. Program je uz domaćina Gradske kavane Čakovec organiziran u suradnji s Muzejom Međimurja. O izložbenom postavu govorile su ravnateljica Muzeja  Maša Hrustek Sobočan te mlada kustosica Tajana Vidović. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se pijanist Nikola Grabar, a umjetnicu Lili Čaki došao je pozdraviti i župan Matija Posavec.

Među brojnim posjetiteljima programa bio je i Josip Črep, jedan od najstarijih živućih Čakovčana, kolekcionar starih fotografija Daniel Ciglarić, kolekcionar starih čestitki i razglednica Srećko Pospišil te sopranistica Ljiljana Labazan koja je s Lili Čaki nastupala 1982. u operi Gospoje i husari Ivana pl. Zajca.

Ženska torbica-novčanik već je prvog dana izazvala poseban interes posjetiteljica Kavane, pa su posebice pozvane dame da prigodom svog budućeg posjeta Kavani razgledaju ovaj zanimljiv ženski “accessories,” iz doba historicizma i secesije.

foto: rr

Lili Legenstein Tajana Vidović

Ostavi komentar