8.3 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Antun, Martin, Anatolij, Vuk i Pacifik danas slave imendan

Prema katoličkom kalendaru,  24. rujna imendan slave osobe imena Antun, Martin, Anatolij, Vuk i Pacifik.

Ime Martin je nastalo od latinskog oblika imena Martinus koje je izvedeno od Martius u značenju Martov, a Mars (u genitivu Martis) u starorimskoj je mitologiji bog rata. Doslovno prevedno, Martinus je onaj koji pripada Martu, Martov. Ženskom oblik imena je Martina. Skraćeni oblik ovog imena je Marto, Tino, Martino.

Za ime Antun etimološki korijeni nisu jasni. Tumači kažu da je izvedenica od rimskog plemena Antonius, no time nije mnogo protumačeno. Kažu, korijen je imena vjerojatno još stariji, dolazi od etrurske riječi antenium, kojoj je značenje nepoznato! Ženski oblik ovog imena je Antuna. Ostali oblici ovog imena su: Toni, Tonijo, Tonio,Antonio, Antonia, Antonijo, Antonija, Ante, Anto, Antonije.

Anatolij je muško ime grčkoga porijekla. Dolazi od grčki Анатолій u značenju onaj koji je s istoka, istočnjak. Od anatole što znači istok.

Vuk je muško staroslovensko ime. Izvodi porijeklo od staroslovenske osnove volk tj. vuk u staroslovenskom značenju derikoža. U prošlosti kada se još vjerovalo da riječ ima dejstvo magije, nadijevalo se djetetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zvijeri. Ženski oblik ovog imena je Vuka. Drugi oblici ovog imena su Vujadin, Vukadin, Vukajlo, Vukan, Vukašin, Vukman, Vukoje, Vukota, Vule, Vučeta, Vučina, Vučić, Vučko.

Izvor: Knjiga imena 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Radionica izrade črne pisanice

Črna jajca