21.7 C
Čakovec
Četvrtak, 25 svibnja, 2023

357. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i predstavljanje monografije Utvrda Novi Zrin na Muri

Danas se obilježava  357. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog.

Obilježavanje započinje u 15:30 sati u Gornjem Kuršancu kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom, dok će se u 17:30 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike u Čakovcu.

Grof Nikola VII. Zrinski Čakovečki rodio se u Čakovcu 1. svibnja 1620. godine. Bio je  izuzetna osoba te je svojim životom obilježio ne samo povijest grada u kojem je rođen i živio, već je ostavio duboki trag u hrvatskoj povijesti i kulturi, kao i u srednjoeuropskim krugovima. Uz to što je bio hrvatski ban i vojskovođa bio je i pjesnik, te je osnovao i čuvenu knjižnicu. Bio je aktivan u javnom i političkom životu ondašnjih hrvatskh područja pod krunom Habsburške Monarhije, junak u obrani od Osmanlija, a osim što je započeo s rekonstrukcijom dvorca u Čakovcu u kojem je živio bio je i graditelj Novog Zrina, kao jedne od obrambenih utvrda. Nastojeći da hrvatski staleži i redovi budu složni kako bi se Hrvatska i Ugarska oslobodile od osmanlijske vlasti te se osamostalila kao zasebna država život je posvetio tom cilju. Kako je branio i dijelove Ugarske osobno je izjavio kako je svjestan da je “Hrvat, i to Zrinski”. Između ostalog zaslužan je što je 1659. godine osnovan franjevački samostan u Čakovcu. Posebno su za proučavanje vrijedna njegova pjesnička i književna djela, kao i njegov znanstveni rad. Poginuo je u lovu 18. studenoga 1664. godine u Kuršanskom lugu. Danas je njegovim imenom nazvana Gradska knjižnica i čitaonica u Čakovcu.

U zgradi  Scheier predstavljanje monografije Utvrda Novi Zrin na Muri

Danas u 18 satu u zgradi Scheier u Čakovcu je i predstavljanje monografije Utvrda Novi Zrin na Muri.

Monografija Utvrda Novi Zrin na Muri, 360. godina od izgradnje (1661.-2021.) zajedničko je djelo hrvatskih i mađarskih autora na čelu sa urednikom akademikom Dragutinom Feletarom. U njoj se iznose podaci o situaciji i vremenu u kojem je Nikola Zrinski Čakovečki dao izgraditi utvrdu, njezinoj važnosti u obrani od prodiranja Otomanske vojske, opsadi i zauzimanju utvrde. Na jednom su mjestu obuhvaćeni i rezultati višegodišnjih arheoloških istraživanja mađarskih povjesničara, topografski prikazi, karte i crteži, a objavljeni su i nedavno otrkriveni i do sada javnosti nepoznati dokumenti o Novom Zrinu. Sažeci tekstova objavljeni su na mađarskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Autori monografije su Dragutin Feletar, Petar Feletar, Gabor Hausner, Layos Negyesi, Jozsef Padanyi i Hrvoje Petrić.

Izdavač monografije je Zrinska garda Čakovec, a suizdavači su Matica hrvatska Ogranak Čakovec, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” te izdavačka kuća Meridijani.

Programi će se održati uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera – posjedovanje EU digitalne COVID potvrde, nošenje zaštitne maske na licu i održavanje razmaka.

(Bojan Kocijan, tajnik Zrinske garde Čakovec)

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,521FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE