26.1 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Na što paziti? Pet savjeta za planiranje vjenčanja u trudnoći!

Mnogim je budućim mladenkama planiranje vjenčanje stresno već samo po sebi, no pridoda li se tome i element trudnoće, stvari postaju još izazovnije.

Iako danas više ne postoji u tolikoj mjeri moralna osuda i pritisak okoline za brak dogodi li se mladom paru trudnoća prije stupanja u brak, mnoge se trudne djevojke i žene ipak predomišljaju je li primjereno stupiti u brak u razdoblju trudnoće, pričekati da se dijete rodi ili pak na vlastitom vjenčanju posegnuti za svim mogućim trikovima koji će sakriti trudnoću.

Razdoblje trudnoće zahtjevno je samo po sebi jer donosi mnoge tjelesne i emocionalne promjene, pa prilikom planiranja vjenčanja morate pripaziti na nekoliko detalja kako biste si olakšali čitavu priču.

1. Nemojte se sramiti
Saznanje o trudnoći poseban je trenutak za svaku ženu, bez obzira na to je li u braku ili nije. Konzervativni roditelji i okolina nimalo ne pomažu u tom trenutku, no nikako se nemojte sramiti ako ste se odlučili na brak i ako će se u trenutku vjenčanja trudnoća već jako primijetiti. Udaja je samo vaš izbor i ako želite da se dijete rodi u braku, to je samo vaša odluka.

Također nemojte misliti da ne smijete odabrati haljinu bijele boje. Dakako, odaberite neku u kojoj se osjećate ugodno, no i bijela je samo boja uz koju se više ne veže nužno pojam nevinosti.

2. Pametno odaberite termin svadbe
Ako ste odlučili stupiti u brak prije poroda, dobro razmislite o tome kada ćete organizirati vjenčanje. Iako su prvi mjeseci najbolji želite li prikriti trudnoću, imajte na umu da su oni za mnoge trudnice vrlo stresni i ispunjeni mučninama i umorom.

Drugo tromjesečje najbolje je po pitanju spremnosti vašeg organizma. Tada većini žena prestaju mučnine, još uvijek nisu natečene te se relativno lako kreću.

3. Udobna haljina i udobne cipele su prioritet 
Svakoj je mladenki izazov pronaći idealnu vjenčanicu, no s trudnoćom se stvar dodatno komplicira. Haljina, prije svega, mora biti udobna i praktična. U trudnoći ćete morati na toalet mnogo više nego ranije.

Zato birajte jednostavne krojeve, bez krinolina i žičanih dodataka. Najbolji je odabir haljina koja je rezana tako da naglašava grudi, a nakon toga ravno pada pa samim time i prikriva trudnički trbuščić. Izbjegavajte uske haljine, posebno one sirena kroja jer ćete se u njima teško kretati, a u takvim je haljinama trbuh u prvom planu.

Što se tiče odabira cipela, zaboravite na visoke potpetice. Nabavite udobne cipele u kojima ćete moći biti cijeli dan. U potragu za njima krenite tek nekoliko dana prije samog vjenčanja jer će Vam se u trudnoći povećati stopalo pa će Vam trebati čak i za jedan broj veći modeli cipela ili pak unaprijed pripremite cipele broj veće od uobičajenih.

4. Oblikuje jelovnik u skladu sa svojim potrebama
Mnoge trudnice ne smiju jesti određenu vrstu hrane kao što su morski plodovi i sirova riba. Kako ste na vjenčanju najvažniji Vi i Vaša dobrobit, jelovnik za svadbu birajte u skladu sa svojim potrebama.

Maknite s jelovnika ono što Vam loše utječe na probavu i opskrbite se hranom koju možete i želite jesti. Dakako, ne zaboravite uvijek kraj sebe imati dovoljno vode jer je vrlo važno da ste kao trudnica uvijek dovoljno hidratizirani. Svakako izbjegavajte alkohol, čak i tijekom nazdravljanja.

5. Isplanirajte realan medeni mjesec
Jasno je da u visokom stupnju trudnoće ne možete na daleka putovanja niti vam je dopušteno ulaziti u zrakoplov. Želite li na medeni mjesec prije nego što se dijete rodi, svakako isplanirajte nešto što je realno. Neka bude u relativnoj blizini i dostupno automobilom. Također se pobrinite da se u blizini nalazi bolnica ili barem dom zdravlja za slučaj da osjetite bilo kakve tegobe.

Dodatni savjet: Ako prije vjenčanja još niste spremni svima objaviti da ste trudni, poslužite se trikovima kojima ćete prekriti svoje stanje. Primjerice, uvijek u blizini imajte svoj buket kojim ćete pokriti područje trbuha, a uz to pametno odaberite kroj haljine.

Pita li vas netko zašto ne jedete određenu hranu ili pak ne pijete alkohol, uvijek se možete izvući na mučnine izazvane stresom ili uzbuđenjem oko priprema za vjenčanje, piše zadovoljna.hr.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE