PET mitova o soli i zašto stručnjaci smatraju da je štetna

Ilustracija
Ilustracija

Skupina liječnika iz cijeloga svijeta traži da se poduzmu hitne mjere kako bi se ljude upozorilo na opasnosti prekomjerne upotrebe soli.

Smatraju da bi kuhinjska sol i soljenke u trgovinama trebale imati etiketu sličnu onoj koja se nalazi na kutijama duhanskih proizvoda. Na njoj bi pisalo da ‘ograničite upotrebu’ i da: ‘Prekomjerni unos natrija uzrokuje visoki krvni tlak i povećava rizik od raka želuca, moždanog udara, srčanih i bubrežnih bolesti’. Nadaju da bi upozorenja mogla spasiti milijune života.

– Nezdrava prehrana je vodeći uzrok smrti na globalnoj razini. Prekomjerna upotreba soli je najveći krivac, a procjenjuje se da je ona u 2017. godini odnijela više od tri milijuna života – upozorio je dr. Norm Campbell, bivši predsjednik Svjetske lige za hipertenziju.

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je cilj zemljama da do 2025. smanje unos natrija za 30 posto, piše 24sata.hr.

Mitovi o soli koji ‘ne drže vodu’

JA NE PRETJERUJEM Ako ne dosoljavate hranu na tanjuru, ne znači da ne pretjerujete s konzumacijom soli. Naime, više od 75 posto soli nalazi se u prerađenoj hrani.

KUPUJEM POSEBNU SOL KOJA NIJE ŠTETNA Svaka sol je štetna, neovisno o tome je li morska ili kamena, sitna ili krupna, je li to cvjetna sol ili solni cvijet, odnosno koristimo li Himalajsku ili neku drugu vrstu soli.

SOL (MI) JE POTREBNA JER SADRŽI JOD Smanjenjem unosa soli na 5 grama dnevno unos joda bio bi 125 mikrograma dnevno, nešto manji od preporučenih 150 mikrograma za odrasle.

SOLIM JER JE HRANA INAČE BLJUTAVA Loši kuhari kuhaju slano da prikriju propuste, dobri okus dotjeruju začinima. Kad počnete smanjivati unos soli, vašim osjetilima trebat će nekoliko dana ili koji tjedan da se naviknete.

IMAM NORMALAN TLAK, NE MORAM PAZITI Osjetljivost krvnog tlaka na sol povećava se starenjem, a prekomjernim unosom soli u mladosti povećavamo rizik za razvoj bubrežnih i srčanožilnih bolesti u budućnosti.

Ostavi komentar