14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Maja Baksa: Sitnice koje život znače

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. te praktičarka bihevioralne analize i specijalizantica transakcijske analize, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. 

Zašto su mali koraci ponekad od ogromne važnosti i, doslovce, “život znače”, saznajemo u aktualnom broju Međimurskih novina, u Majinoj kolumni koju prenosimo u cjelosti:

Sitnice koje život znače

Kada govorimo o promjeni koju želimo postići, nekako imamo tendenciju zadati si velike ciljeve. Svakako je u redu imati velike ciljeve i ciljati najboljem jer za to svatko ima kapaciteta. No, pritom često zaboravljamo kako se dolazi do tih velikih ciljeva, a to je uz male korake. Postoji realan rizik da nam ti mali koraci, sitne promjene koje se događaju kada nešto odlučimo i krenemo u promjenu, ostaju nezapaženi, a svakako pridonose krajnjem cilju.

Uzmimo za primjer učenje čitanja: nitko ne očekuje niti pak nas tako podučava, da odjednom pročitamo cijelu riječ. Najprije krenemo učiti slova, povezivati ih, spajati u slogove, a zatim spajati slogove u riječ. Dakle, krenuli smo od najmanje jedinice – slova, odnosno glasa. Isto možemo vidjeti i u npr. tugovanju. Kada tugujemo, nismo u mogućnosti to “odraditi” za jedan dan. Jer to je veliki cilj. I uglavnom idemo dan po dan. Slovo po slovo – dan po dan.

Male-velike pobjede

“Preživjeti” svaki dan (u psihološkom kontekstu) možda izgleda kao mala stvar, no zapravo je to jedna “puzzla”, to jest dio slagalice koja se polako slaže i koja je dio velike slike.

Taj jedan dan ustvari jest velika stvar, samo što tada to tako ne osjećamo ni ne primjećujemo. Kada govorimo o izazovnim stanjima kao što su npr. depresija ili anksioznost, male “pobjede” u danu su te koje će nas osnažiti da se nosimo s daljnjim izazovima i osnažujemo za sve veće i veće korake. Nekad je uspjeh izlazak iz kreveta i pranje zubiju. Nekad je uspjeh izlazak iz kuće. Nekad je uspjeh skuhani ručak. Nekad je uspjeh tuširanje. Nekad je uspjeh javljanje na telefon. Nekad je uspjeh napisana i poslana poruka.

Takve male stvari lako prođu “ispod radara”, ne smatramo ih važnima jer, eto, uobičajene su. No, kad nismo dobro, sve nam može biti otežano i predstavljati izazov. Ali ipak, unatoč tome što nismo dobro, mi odnekud izvučemo par atoma snage i odradimo nešto takvo “sitno”. I to sitno treba slaviti. Možda je drugima to uobičajena stvar, no za nas je tada to mala pobjeda koja nas jača. Malo-pomalo. Slovo po slovo. Puzzlu po puzzlu. Dan po dan. To su sitnice koje život znače. (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo tijekom kolovoza u Međimurskim novinama!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE