Limun: podiže imunitet, štiti od upala i čisti organizam od štetnih tvari

limun
Foto: Pixabay

Limun je iznimno zdravo i ljekovito voće koje bi na svome stolu trebalo imati svako domaćinstvo. Još su naše bake iznimno cijenile ovo voće koje je bilo neizostavno u bilo kojoj kućnoj ljekarni. To i nije čudno s obzirom da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnoga zaštitnika našega imuniteta.

Također, izniman je u čišćenju organizma od štetnih tvari, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje pa su se razvile i brojne dijete bazirane na njegovoj učinkovitosti jer osim što ubrzava metabolizam i stvara osjećaj sitosti, istovremeno i osnažuje umorno tijelo.

Najveće blagodati limuna svakako su jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, ali lista dobrih učinaka tu se nipošto ne završava jer limun:

– smiruje žgaravicu – citruse inače nije preporučljivo konzumirati kod žgaravice, ali ako popijete pola čaše vode pomiješane sa žlicom limuna, žgaravica će nestati!
– snižava kolesterol
– pomaže kod zacijeljivanja rana
– olakšava respiratorne tegobe
– umanjuje bol desni

Osim što je, dakle, učinkovit protiv bakterijskih infekcija, limun odlično djeluje i protiv gljivica, efikasan je protiv parazita, a ima i učinak antidepresiva. Novija znanstvena istraživanja pokazala su i njegovu djelotvornost protiv raka, kako u prevenciji tako i u terapiji.

Ostavi komentar