DALIBOR PETRINIĆ fitness trener: – Sami pripremajte obroke i jedite u miru

Dalibor Petrinić u Čakovcu
- Bitno je detektirati uzročnike stresa, ističe Dalibor Petrinić

Vlastita iskustva i spoznaje u radu s klijentima riječki fitness trener Dalibor Petrinić objavio je u knjigama “Prehrana za koju smo stvoreni” i “Postom do zdravlja i dugovječnosti”. U zgusnutim prosinačkim događajima Čakovčanci su pronašli vrijeme i došli čuti uživo njegove preporuke poboljšanja kvalitete prehrane i zdravlja. U siječnju se svi najčešće okreću zdravom životu, pa nije “zgoreg” prenijeti savjete za zdrav život Dalibora Petrinića iz Rijeke.

– Bitno je da sami počnete pripremati svoju hranu. Izbjegavajte jesti kupljenu gotovu hranu i brze obroke u restoranima. Treba jesti u miru, bez buke, bez televizije i mobitela, bez surfanja, sa što većim užitkom i zahvalnošću. Treba se vratiti svjesnom uživanju u hrani koju smo sami pripremili, osnovna je preporuka trenera Petrinića.

Savjetuje imati zdrave namirnice, bilo da ih sami uzgojimo ili kupimo od provjerenih domaćih proizvođača. Bolji je to izbor nego nabavka u velikim trgovačkim lancima. Današnja civilizacija sve više sjedi, vozi se automobilom i rezultat toga je sve veći postotak pretilih osoba. Uz pravilnu prehranu bitno je hodanje. Dobrodošle su i vježbe snage, ali svakodnevno pješačenje je ključno. Nema univerzalnog jelovnika za sve. Dobro je prakticirati post. On je odličan način da se tijelo resetira. Nije bitno u koje godišnje doba se primjenjuje. Treba ga prilagoditi životnom stilu i navikama, posebno za žene, posebno za muškarce. Nema univerzalnog jelovnika za sve.

Za zdravlje i dugovječnost ključne su emocije. Na pitanje kako čuvati liniju nakon što smo izgubili višak kilograma ističe kako je najbitnija moć uma i personalizirana prehrana. Čak ni tjelovježba nije toliko bitna, već je bitno detektirati uzročnike stresa, smanjiti ga, te prehranu prilagoditi svakom pojedincu ponaosob. Uz to se treba više kretati, ali i odmarati, kao i smiriti um. Upravo proces otvaranja uma, priznavanje pogrešaka je mnogima najčešće i najteže učiniti.

foto: rr

 

Ostavi komentar