Četiri namirnice koje treba izbjegavati za doručak!

doručak
Ilustracija

Evo koje namirnice nisu dobar odabir za doručak:

1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrijednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite zdjelicom žitarica. Isto vrijedi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan šnitom prepečenog kruha i marmelade.

2. Pekarski proizvodi
Peciva, krafne i ukusni smotuljci od tijesta koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.doručak

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato tijesto je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrijednostima koja su vašem organizmu prijeko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od cjelovitih žitarica te ga začinite mliječnim namazom ili maslacem i marmeladom.

mesne prerađevine3. “Zidarski” doručak
Zidarski doručak podrazumijeva masnu, tešu i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa špekom, bijeli kruh ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem tijelu doista nije potreban i ono će ga dugo i teško probavljati.

Velike količine nezdravih masnoća završiti će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuhati i kombinirati uz šnitu prepečenog kruha i čaj.

4. Musli

Zaslađeni musli su marketinški trik i nemaju nikakve veze sa žitaricama pod kojima se skrivaju. Naime, dovoljno je da pogledate deklaracije na ovim proizvodima, pa će vam se biti jasno: radi se o jednostavnim ugljikohidratima i šećerima koji će vam razinu šećera dignuti do plafona, a potom i baciti na pod. Isto tako ćete se i vi osjećati nakon ovog obroka – nakon brzog napada energije, vrlo brzo ćete malaksati i nećete imati energije za kvalitetno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Stoga, zaboravite na ideju da su „čokoladni jastučići“ zdrav obrok jer nisu!

zena.hr

Ostavi komentar