Kako se riješiti celulita?

celulit

Gotovo svaka druga žena ima celulit i to najčešće na bedrima, nogama, stražnjici i rukama.

Celulit čine potkožne naslage masnog tkiva, vode i toksina s karakterističnim udubinama i čvorićima koji im daju izgled narančine kore pa se tako za celulit upotrebljava i slikoviti izraz „ narančina kora“. Iako se celulit ne može smatrati bolešću u pravom smislu te riječi, on ipak može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, osim što ne izgleda lijepo.

Celulit pogađa žene svih dobi, a do njegovog nastanka dovode razni čimbenici. Jedan od ključnih čimbenika nastanka celulita je gensko naslijeđe. Genski kod određuje broj bijelih masnih stanica i mjesta na kojima se oni nalaze. Stres, nesanica, duhan i alkohol su, također, neki od uzroka nastanka celulita. Pretjerano uska odjeća se isto ne preporučuje jer otežava cirkulaciju, a slaba i otežana cirkulacija potiče stvaranju celulita.

Celulit se može pojaviti u pubertetu između jedanaeste i četrnaeste godine kada jajnici počinju proizvoditi estrogene, hormone koji potiču rast i razvoj ženskih spolnih organa i dojki. Također, do povećanja celulita dolazi i u kasnijim životnim dobima, posebice kod trudnoće i kad nastupi menopauza zbog hormonalne neravnoteže.

Dobra je vijest da svaka žena u određenoj mjeri može skinuti celulit. Važno je da se zdravo i pravilno hranite. Ovdje mislimo na voće i povrće koje bi trebali svakodnevno konzumirati. Ne samo da ne dobijete celulit, nego i zbog vašeg općeg zdravlja. Ako ste do sada vodili sjedilački način život, vrijeme je da to promijenite. Pokušajte se što više kretati i vježbati. Vaš će napor donijeti nagradu. Pridržavanjem ovih naputaka vaša koža bit će zdravija i zategnutija.

Ostavi komentar