Karmela Bali Međimurec iz Vitala: Za glatku teksturu i iznimnu blistavost kože birajte retinol!

vital karmela bali međimurec

Retinol je čudesni sastojak koji briše bore, pore, akne, mitesere i pigmentacijske flekice i jedan je od rijetkih sastojaka koji posjeduje znanstvene studije koje potvrđuju da snažno djeluje na bore.

Koja je njegova tajna?

Vitamin A pozitivno djeluje na strukturu i obnovu kože te se koristi kao moćna molekula u anti-ageingu. Retinol se u koži vrlo brzo pretvara u retinoičnu kiselinu. Ona je vrlo agresivna na površini kože i djelotvorna tek kada uđe u jezgru stanice. Zbog toga se događa obnova svih slojeva kože i učvršćivanje kolagena. Bez toga koža stari, gubi čvrstoću, elastičnost, vlažnost i debljinu tenastaju bore.

Može li djelovati i na probleme masne kože poput akni, mitesera i proširenih pora?

Retinol se koristi i za problematičnu kožu kod akni, mitesera ili proširenih pora bez patoloških zbivanja. Kožu je potrebno održavati naročito ako se radi o tipu kože koji u svojoj strukturi ima pojačano stvaranje mitesera, proširene pore ili pojačano lučenje žlijezda lojnica. Retinol smanjuje veličinu lojnice i regulira njezin rad.

U kojoj koncentraciji možemo očekivati konkretne rezultate kod bora i akni?

Ukoliko se radi o kremi koja sadrži retinol, savjetujem da minimalna koncentracija bude 0,4% da bi nakon redovite upotrebe vidjeli rezultate koji se prostim okom vidi kao zategnuta koža s vidno smanjenim brojem bora.

Koliko dugo moramo koristiti retinol prije nego primijetimo prve konkretne rezultate i je li učinak trajan ili traje samo dok koristimo proizvod?

Kao anti-ageing molekula mora biti redovito primjenjivan na koži minimalno 6 tjedana za prve rezultate, a maksimalni rezultat ovisi o stanju kože u startu. Obnova će svakim danom biti sve bolja, a optimalni rezultati će postići za 3-4 mjeseca. S primjenom treba nastaviti radi održavanja kože mladom, mogućih novih oštećenja i očuvanja stanične DNA.. Kod problematične kože postignuti rezultati mogu biti privremeni jer postoji mnogo razloga koji dovode do akni i masne kože tako da neki od uzročnika (hormoni, stres, genetika) mogu ponovno pogoršati stanje.

Smiju li trudnice i dojilje koristiti retinol?

Ne smiju, zbog dokazanog štetnog djelovanja vitamina A na plod. Ako ga žena koristi lokalno u kremi i ostane trudna treba prestati s upotrebom čim posumnja na mogućnost trudnoće. Nakon poroda i dojenja žena može ponovo započeti s tretmanom. Upotreba retinoida ne umanjuje mogućnost trudnoće.

Djeluje li retinol na tamne mrlje na koži?

Retinoična kiselina ubrzano ljušti površinski sloj kože, a bazalni sloj potiče na obnovu što je način kojim djelujemo na tamne mrlje na koži. Potrebno je duže vrijeme da one izblijede, ali retinol ima važno mjesto u njihovom brisanju.

Zašto retinol i njegovi derivati mogu izazvati iritaciju i ljuštenje kože?

Simptomi poput iritacije, crvenila, zategnutosti i ljuštenja kože posve su normalni, ali ih postepenim uvođenjem retinola i drugih oblika vitamina A možemo ublažiti. Kontinuiranom primjenom početni simptomi nestaju. Nažalost, postoje pacijenti koji su alergični na retinol i moraju prestati s primjenom.

Ostavi komentar