Oprostiti nevjeru ili ipak ne? Možda će vam ovi savjeti pomoći

oprostiti nevjeru

Oprostiti nevjeru jako je teško, a obnovljena veza više nikad neće biti ista. Ukoliko ne znate imate li snage i volje spasiti vezu, pročitajte ove savjete koji će vam olakšati odluku.

Prvi korak: Vrijedi li toj vezi pružiti još jednu šansu?

Nekim partnerima koji varaju jednostavno nije vrijedno oprostiti. Kako biste otkrili je li vrijedno vezi nakon partnerove nevjere pružiti još jednu šansu, zapitajte se pet ključnih pitanja:

  1. prevaraJe li vaš partner bio nevjeran i u prošlim vezama? Ako je osoba razvila obrazac ponašanja koje uključuje ponavljajuće varanje, činjenica je da će ga i ponoviti, sve dok ga jedan od prevarenih partnera bespogovorno ne ostavi te u konačnici ne shvati da se s prevarom jednostavno ne može izvući. U ovome slučaju ne vrijedi pružati drugu priliku.
  2.  Zašto je to učinio? Neplaniranu jednokratnu prevaru iz naizgled pravih razloga, koja se jednostavno ‘dogodila’, lakše je oprostiti nego nekoliko puta ponovljene prevare ili dugoročnu aferu. Pokušajte se staviti na partnerovo mjesto: kada biste bili vaš partner i osjećali se kao vaš partner te bili u istoj situaciji, što biste učinili? Možete li razumjeti tu prevaru?
  3. Što mislite da će se dogoditi ako se u budućnosti nađe u istoj situaciji? Što vam može garantirati da istu stvar neće ponoviti?
  4. Kakva je bila vaša veza kada se prevara dogodila? Znatno lakše ćete se odlučiti oprostiti nevjeru ako znate da je vaš partner u tom trenutku bio nesretan te da vaša veza baš i nije bila dobra. No ako mislite da ste bili jako sretni i niste primjećivali nijedan znak nevolje, vrlo je teško oprostiti nevjeru. Naime ako nije bilo upozoravajućih znakova ovaj put, kako ćete znati ako vas ponovno prevari?
  5. Je li vaš partner požalio zbog prevare? Ako mu je doista žao, onda bi trebao biti u još lošijem stanju nego što ste vi nakon što ste saznali za nevjeru.

Drugi korak: Dajte jedno drugome prostora

Iako će vam prva želja nakon saznanja o prevari vjerojatno biti da ga ‘zavežete’ za sebe i ne puštate, upravo to ne smijete učiniti. U ovome trenutku trebate utvrditi dvije stvari: da takvo ponašanje nije prihvatljivo te da imate dostojanstva.

Ako živite zajedno, dogovorite se neka se iseli na nekoliko dana. To vrijeme vam je jednostavno potrebno da si posložite određene stvari. Ako ne živite zajedno, recite mu da se ne želite viđati s njim jedno vrijeme. Počnite pisati dnevnik o svojim emocijama i pitanjima te napravite listu pitanja na koja morate dobiti odgovore tijekom razdoblja razdvojenosti.

preljubTreći korak: Sastanite se

Ovo nije sastanak koji znači poljubac i pomirenje, već sastanak na kojemu ćete odlučiti ima li razloga i vrijedi li spašavati vašu vezu. Upozorite partnera da imate još cijeli niz pitanja na koja želite dobiti odgovor. Ukoliko nije spreman dati vam odgovore, dignite ruke od te veze jer nije vrijedan toga.

Ovaj sastanak će biti iznimno bolan, no vrlo je važno da dobijete iskrene odgovore na svoja pitanja. Naoružani odgovorima, osjećate li da je razumno spašavati vašu vezu? Tek nakon toga je trenutak da donesete odluku o konačnom prekidu ili nastavku veze.

Četvrti korak: Izgradnja novog odnosa

Vaša stara veza, ona koja je oštećena, mrtva je. Sada morate izgraditi posve nov odnos. Naravno, to zvuči tužno, ali je ujedno jako uzbudljivo. Samo pomislite – možda će vam ova ‘nova’ veza biti i bolja od prijašnje. Međutim ono što će vam sigurno nedostajati su nevinost i povjerenje. Upravo to morate nadoknaditi drugim kvalitetama. U početku ćete se osjećati nesigurnima i ljutima, svađat ćete se zbog nevjere, ali to je sasvim normalno.
Kako biste preživjeli ovo razdoblje, morate uspostaviti određena pravila. Ta pravila su specifična za svaku vezu i par, no razmislite o tome da si govorite točno gdje ste i s kim ste u pojedinom trenutku, često se zovite i šaljite poruke – to će s vremenom vratiti povjerenje u vezu.

Peti korak: Budite spremni na promjene

Svi ovi koraci su nužni kako biste zaštitili sebe, no ne smijete zanemariti ni potrebe svog partnera jer, sve u svemu, varao je zbog određenih razloga. Zapitajte se što je to dobio od osobe s kojom vas je prevario, a nije mogao dobiti od vas? Kakva je on zapravo bio osoba s tom drugom osobom? Kada ste već dugo vremena u vezi, vrlo je teško partnera navesti da vas gleda drugim očima i kao potpuno novu osobu. Pomognite partneru, ali i sebi kako biste ponovno oboje bili zadovoljni u toj vezi.

nevjeraPosljednje pitanje koje će si mnogi postaviti svakako je ovo: Kada ću se osjećati bolje i kada će bol nestati? Odgovor: Vrijeme liječi rane koje mogu zacijeliti.

Nakon šest mjeseci trebali biste se osjećati bolje, a nakon godinu dana ponovno bi se trebalo vratiti i povjerenje u vezi. Ako se to ne dogodi, vrijeme je da krenete dalje, ali sami.

zena.hr

Ostavi komentar