0.6 C
Čakovec
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Danas je njihov dan: Imendan slave Rajko, Rajmund, Željko, Željka, Josip, Josipa, Paulin i Paulina

Prema katoličkom kalendaru danas, četvrtak 31. kolovoza, imendan slave Rajko, Rajka, Rajmund, Željko, Željka, Josip, Josipa, Paulin i Paulina. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Ime Rajko je nastalo od riječi raj, što je sinonim za uživanje odnosno blaženstvo. Ženski oblik ovoga imena je ime Rajka.

Rajmund (mađ. Rajmund), je muško ime koje se koristi u mađarskom jeziku, njemačkog (njem. Raimund) je porekla i ima značenje: onaj koji se pametno brani.

Željko je muško ime, a dolazi od imenice želja. Skraćenica je imena Želimir. Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi desiderium – želja, čežnja. Ženske verzije ovog imena su Željka, Željana i Želja.

Ime Josip je među najpopularnijim imenima u kršćanskim narodima, a kažu da se Europom počelo širiti relativno kasno, od 18. stoljeća. Njegov oblik nam dolazi preko grčkog i latinskog jezika. Korijen mu je u hebrejskom Johosef, složen od dviju hebrejskih riječi „Jo“, što je skraćenica od Jahve (Bog) i glagolskog oblika „jasaf“ (dodao je, umnožio). Ime je zapravo – kako je to kod biblijskih imena često – rečenica: Bog neka doda (umnoži)! Ženski oblik ovog imena je ime Josipa. Drugi oblici ovog imena su Jozefina, Josif, Jozica, Joša, Joso, Joža, Jozo i Joško.

Paulina je žensko ime koje vodi poreklo od latinskog muškog imena Pavle (lat. Paulus) i ima značenje: mala. Paulin je muško ime, varijanta imena Pauline.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Tribina ČČ

Lidija Šeler donijela dah Japana u slikama