Rezidba hortenzija-orezujte samo ocvale cvatove!

hortenzije
Pripremite svoje hortenzije za iduću sezonu

Hortenzija voli neutralno do slabo kiselo, ali ne i vapnenasto tlo. U nedostatku takvog tla posadite je u zemlju vrijesišta. Voli laganu sjenu. Orezujte je svake godine pa ćete imati više cvjetova.

Postoje dvije značajne vrste hortenzija :
• one s okruglim, zaobljenim vrhom koje su vrlo popularne u Francuskoj;
• one s ravnim vrhom, takozvane »čipkaste kape«, koje su vrlo cijenjene u Engleskoj. 

Kod sadnje, između studenoga i ožujka, odstranite preslabe ili slomljene grane. Nakon cvatnje, u rujnu, odrežite ocvale cvatove. Novonastale izdanke pri dnu ne uklanjajte jer će oni cvjetati iduće godine.

hortenzije

Sljedeće godine krajem ožujka ili početkom travnja odrežite iznad mladog izboja one izboje koji su ocvali prošle godine. Ostavite netaknutima snažne grane u podnožju jer su se već na njima oblikovali cvjetni pupovi. Odstranite preslabe mladice.

Svake godine od kraja ožujka pa do početka travnja odrežite izboje koji su ocvali, režući iznad mladog izboja. Starije ćete grane orezati jače jer su one sklone ogoljivanju u podnožju. Odstranite suhe grane i preslabe mladice koje guše središte grma i koje neće dati cvat. Ne orezujte snažne izdanke koji niču iz podnožja jer su se na njima su već pojavili cvjetni pupovi.

Ostavi komentar