Plutavost pelargonija

muskatl-880x495
Cvijet pelargonije

Smatra se da je glavni uzrok plutavosti lista pelargonije vodeni disbalans u supstratu za vrijeme hladnijeg oblačnog vremena ili kada je zemlja pretjerano vlažna i topla a zrak s visokom vlažnošću i hladniji, donosi agroportal.hr

Prvo se pojavljuju klorotične zelenkaste mrlje na licu lista. One se dalje razvijaju u vodenkaste mjehuriće na naličju lista koji postaju plutasti i smeđkasti. U najgorem slučaju list može požutjeti , odumrijeti i otpasti. Ponekad plutavost u pojedinoj fazi može „oponašati“ odnosno sličiti bakterijskoj paleži (Xanthomonas campestris pv. Pelargonii) ali je od te bolesti upravo razlikuju plutasti mjehurići.

Osim već navedenog nejednoličnog režima odnosno neujednačenog zalijevanja supstrata mogući uzroci su i visoka relativna vlažnost zraka bez dovoljno svjetla, pretjerana gnojidba dušikom te štetan utjecaj direktnog sunčevog svjetla. Najčešće u praksi imamo situaciju prisutnosti većine ovih mogućih uzroka.

Stoga treba voditi računa o izboru povoljnog položaja za držanje Pelargonia a to je sunčano stanište ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca. Nadalje radovito i ujednačeno zalijevanje u jutarnjim satima odstajalom vodom (izbjegavati večernje zalijevanje jer se ulazi u noć kada se povećava zračna vlaga bez svjetla).

Redovito odstranjivati ocvale cvjetove i prihranjivati. 

Ostavi komentar