Lubenica se ne čuva u frižideru

lubenica
Ilustracija

Još jedna stvar koju su znanstvenici otkrili je ta da lubenica nastavlja proizvoditi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo – samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava, donosi agrobiz.hr

Istraživanje koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da svi mi koji lubenicu prije konzumiranja stavljamo u frižider griješimo.

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su znanstvenici otkrili je ta da lubenica nastavlja proizvoditi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo – samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja znanstvenici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stupnjeva i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 sttupnjeva imaju 40 posto više likopena i od 50 do 139 posto više beta karotena.

– Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznuti, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider – kažu nutricionisti.

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima se možemo počastiti preko ljeta jer se sastoji od 90 posto vode, pa nas hidrira i osvježava. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina A i C, betakarotena, likopena, željeza, cinka i drugih minerala.

Ostavi komentar