Gumiimpex-GRP: Provjerite sigurnost guma u tri jednostavna koraka

Gumiimpex-GRP sigurnost guma
Ilustracija

Sigurnost guma u tri jednostavna koraka.

  1.  Provjerite dubinu profila gume

Više dezena znači bolje prianjanje na mokroj cesti. Redovito provjeravajte svoju dubinu profila pomoću ugrađenog indikatora istrošenosti na gumi. Očitanje istrošenosti vrlo je jednostavno – kako se guma troši, tako će se mostovi spojiti s kanalom, te biti u istoj razini. Postoji još jedna mogućnost provjere, to je test s kovanicom. Test pomoću kovanice izvodi se preko pokazivača dubine profila, smještenoga u najdubljim utorima profila. Kovanicu od 10 lipa stavite u kanal, na mjestu gdje je guma najdeblja. Kanal mora prekrivati rub kovanice. Sve ispod toga znači da je vrijeme za promjenu guma. Indeks istrošenosti u Hrvatskoj za ljetne putničke gume iznosi 1,6 mm.

PREPORUKA

  •         Provjerite svoju dubinu profila:

o    na sve četiri gume

o    na svakom glavnom utoru gume

o    na dvjema točkama duž utora.

  1.  Provjerite tlak u gumama

Svakako provjerite tlak najmanje jednom mjesečno i čuvajte gume, koje moraju biti ispravno napumpane u svako doba. Vi ćete pronaći ispravni pritisak za vaše vozilo u svom priručniku za rad te u većini slučajeva bilo pod gorivo kapom ili na unutrašnjoj strani vrata.

PREPORUKA

  •         Provjerite tlak u gumama:

o    kada su vaše gume hladne

o    prije dugih putovanja

o    prilikom prijevoza teških tereta.

  1. Provjerite oštećenje ili nepravilno trošenje na gumi

Pazite na svoje gume i one će paziti na vas. Gume se s vremenom oštećuju, što može bitno umanjiti njihova svojstva. Automobili koji se uglavnom koriste u gradskoj vožnji posebno su osjetljivi. Prvenstveno se ovdje misli na penjanje na rubnike, što mnogi vozači prakticiraju posve nepravilno, odnosno štetno za gume. Na vanjskom rubu gume treba pogledati ima li vidljivih oštećenja, poput otkinutih dijelova (veličine kovanice) ili pukotina koje se s vremenom mogu širiti i produbiti.

Nadalje, treba provjeriti i gaznu površinu gume. Često se u gumu zabiju čavli ili slični opasni predmeti. Isti mogu stajati u gumi neko vrijeme bez da ukazuju na anomalije. Ako niste sigurni kako bi neko oštećenje moglo utjecati na gumu, pitajte stučnjaka!

PREPORUKA

  •         Provjerite ima li oštećenja ili nepravilnog trošenja:

o    na sve četiri gume

o    s obiju strana gume

o    na naplatku (koji može oštetiti vaše gume).

 

Vulkanizerski servis Gumiimpex-GRP d.d.

Pavleka Miškine 64 c, Varaždin

Radno vrijeme:

Pon – pet 7 – 19 h

Sub 7 – 13 h

Ostavi komentar