17.8 C
Čakovec
Utorak, 19 rujna, 2023

Danas imendan slave Teodor, Teodora, Teo, Tea, Željko, Željka, Suzana, Emilija i Emil

Prema katoličkom kalendaru danas, utorak 19. rujna, imendan slave Teodor, Teodora, Teo, Tea, Željko, Željka, Suzana, Emilija i Emil. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Željko je muško ime, a dolazi od imenice želja. Skraćenica je imena Želimir. Najčešće se tumači kao prijevod latinskog imena Desiderius (u ženskom obliku Desideria), koje se zasniva na latinskoj riječi desiderium – želja, čežnja. Ženske verzije ovog imena su Željka, Željana i Želja.

Suzana je žensko biblijsko ime (Šošana) i ima značenje lotosov cvijet. S druge strane, perzijsko ime za ljiljan je Sausan, a i na hebrejskom jeziku je veoma slično, ali ih ne treba miješati.

Emilija je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog aemula što znači oponašajuća, koja se natječe. Oblici ovog imena su imena Emilia, Emilio, Emilijan, Emilijana, Emilije, Emil, Emilijo…

Ime Teodor potječe iz grčkog imena Theodoros. Theos znači Bog dok doron znači dar ili iz starohebrejskog Ionathan u značenju dar božji. Nosili su ga dva nikejska cara i tri despota. Po narodnoj tradiciji nadijevalo se djetetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao na dar. Drugi oblik ovog imena je Teodora. Teo je muško ime grčkoga porijekla. Značenje imena dolazi od grčkog Theos u značenju Bog. Moguće je da je ovo ime skraćeni oblik grčkog imena Theodoros odnosno našeg Teodor. Tea je žensko ime grčkog porijekla. Dolazi od grčkog thea sa značenjem božica. Muški oblik ovog imena je Teo.

 

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE