Novi osiguravatelj ne želi priznati raniji bonus!?

Od udruge “Vukanovčar” dobili smo još jedan primjer savjeta korisniku obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, muškarcu iz našeg kraja koji je zatražio savjet oko priznavanja bonusa.

– Javljam se upitom vezanim za policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Policu sam sklopio s jednim osiguravajućem društvom, krajem svibnja ove godine te platio u gotovini. Prije nekoliko dana kontaktirao me agent s kojim sam sklopio policu i tražio od mene da idem po prethodnu policu u osiguravajuće društvo s kojem sam imao sklopljenu policu prošle godine. Kao razlog je naveo da je kopija moje prethodne police loše kvalitete te osiguranje ne želi priznati bonus koji mi je priznat prilikom sklapanja police i ako ne donesem prethodnu policu morat ću platiti razliku.

Zanima me je li zakonski moguće da osiguranje traži od mene plaćanje nekakve razlike za policu koju sam uredno platio? U ugovoru nije navedeno da postoji bilo kakva mogućnost naknadnog plaćanja.

Odgovor Savjetovališta potrošača Međimurske županije:

– Kod sklapanja bili kojeg ugovora (police osiguranja) nužno je prije potpisivanja proučiti Opće uvjete poslovanja. Kod osiguranja u detaljima se razlikuju uvjeti pojedinih osiguravajućih kuća. U konkretnom slučaju radi se o osiguravatelju, gdje Opći uvjeti poslovanja određuju da je potrebna sljedeća dokumentacija za osiguranje od automobilske odgovornosti: prometna dozvola, osobna iskaznica, polica osiguranja prethodnog osiguratelja, potvrda o bonusu – malusu prethodnog osiguratelja te potvrda o uplati. Savjetujemo Vam da dostavite potrebnu dokumentaciju (polica osiguranja prethodnog osiguratelja i potvrda o bonusu) jer se ne radi o naknadnom plaćanju, nego dokazu da imate bonus i u kojem postotku. Sami ste upitom napisali da je sporan samo dokument od police osiguranja, pa vjerujemo da ćete dostavljenom dokumentacijom riješiti ovaj problem.

Ostavi komentar