Zašto se Međimurci osjećaju kao da im je opaljen šamar?

Prošli petak dočekao nas je hladan tuš. Međimurci su se osjetili popišano, jer su oni izabrali župana koji je priznao nečasno djelo. Mnogi su bili ljuti, smatrajući da mu je namješteno, ali i zbog toga što su osjetili da je šamar odvaljen županu namijenjen i njima. Poruka koja im je poslana prevedeno bi glasila: – Eto, niste vrijedni, marljivi i pošteni kakvima se želite prikazati, nego ste onakvi kakvu vlast ste izabrali. Moralizatorska poruka u tom smislu Međimurcima je odaslana i s pijedestala portala “nacionalne klase” koji se u orbitu vinuo preko “voajerske” snimke Severine u klinču.

Kojeg li paradoksa, građani svoje načelnike, gradonačelnike i župana biraju direktno, a sada će na izbore mimo svoje volje i želje. Zapravo su preko noći prisiljeni ponovno birati. Župan Posavec je njihovom voljom bio apsolutni favorit izbora. Pitanje je hoće li ih situacija s njim demoralizirati ili motivirati da izađu na izbore. Kome će to koristiti, a kome ići na štetu.

Ova kriza ima puno slojeva i oni će sloj po sloj izlaziti na vidjelo, kako detalji budu curili u javnost.

Naime, nikad nije razriješeno, barem ne javno, tko je već u predizbornoj kampanji znao da će “Matija Posavec u Remetinec”? Grafiti su kao podsjetnik na to ostali do današnjeg dana, između ostalog i na najprometnijem rotoru prema Nedelišću.

Nastali u predizbornoj kampanji smrde na politički predizborni obračun. Zbog toga građani imaju podijeljeno mišljenje oko toga je li nečasno djelo koje je Posvec priznao važnije u kontekstu obračuna s korupcijom ili dar oponentima u vidu otvaranja prijevremenih izbora, kad se budu ponovno dijelile političke karte.

Tko će biti gubitnik, a tko pobjednik, odlučit će birači. Ovaj put važno je da se na izbore uključe svi građani, kako o budućnosti Međimurja ne bi odlučivali samo fanovi pojedinih stranaka, a ostali građani bili samo nijemi promatrači.

Važno je da ovi izvanredni izbori ne odvedu Međimurje u daljnju provincijalizaciju, iseljavanje i gospodarsku stagnaciju zbog odljeva radne snage. Političari koji će imati želju stati na čelo Međimurske županije trebaju prije svega to imati na pameti, ne žele li biti samo statisti i nevažni epizodisti u jednoj političkoj fazi.

Ostavi komentar