Vjerujete li u narodna praznovjerja?

Ne prođe nijedan dan, a da se u razgovoru s ljudima ne sretnem s praznovjerjima. Jedan od najčešćih je vjerovanje  da je petak koji pada na 13. dan u mjesecu nesretan. Među narodom se smatra da se na taj dan događaju loše stvari pa oni koji čvrsto vjeruju u to ne započinju nikakve nove poslove. Nastavno na petak 13. tu je i crna mačka koja donosi nesreću. Naime, ako se voziš autom i preko ceste ti preleti crna mačka, moraš pljunuti. Ako to ne napraviš, čeka te loš dan. S druge strane, vjeruje se da kad na ulici vidiš dimnjačara, za sreću se moraš obavezno uhvatiti za gumb.

Puno praznovjerja vezano je u našem kraju uz vjenčanja. Tako se govori da ako na dan svadbe pada kiša, imat ćete sretan brak i puno novaca. Isto tako, mladenac prije vjenčanja nikako ne smije vidjeti mladenku u vjenčanici. Ako ju vidi, vjeruje se da im brak neće biti dobar.

Vjeruje se i da će se neudana djevojka koja uhvati buket cvijeća, koji baca mladenka okrenuta leđima,  prva udati od svih prisutnih. Također, tijekom trudnoće postoji praznovjerje o tome nosite li nisko ili visoko dijete. Ako je trbuh nizak, muško dijete se nosi, a ako je trbuh visoko, dijete je žensko. ,,Prvo pa muško’’ također je vrlo ustaljeno.

Ako te svrbi nos, netko te ogovara. Za stolom niti slučajno ne smiješ sjesti za ugao jer to znači da se nikad nećeš udati/ oženiti. Jedno od zanimljivih praznovjerja je da na pod nikako ne smiješ staviti torbu na pod jer to donosi lošu sreću u financijskom smislu. Vjeruje se da da s torbicom na podu nikad nećeš imati novaca. Ujutro tijekom ustajanja iz kreveta treba uvijek prvo stati na desnu nogu inače će tog dana sve ići u lošem smjeru. Za razbijeno zrcalo kaže se da ono donosi sedam godina nesreće. Ovo su samo od nekih duboko ukorijenjenih u našu svijest, a koja su vaša najzanimljivija praznovjerja?

Ostavi komentar