Hoćemo li pušiti ili piti?

U Hrvatskoj, navikli smo već, sve nekako raste i raste. Ali vjerojatno ona neka koalicija koja je prije dvije godine imala takav nekakav slogan nije mislila na ovakav rast Hrvatske. Jer kod nas danas raste broj iseljenika, broj okrivljenika, broj prostitutki, cijene goriva, raste i međusobna netrpeljivost i netolerancija jednih prema drugima, raste dug zdravstva, raste i zelena trava koja se navodno jako dobro prodaje u glavnom gradu, ali rastu, čini se, i cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, tj. cigareta. Kada sve izraste do maksimuma, onda bi u nekoj idućoj kampanji netko mogao osmisliti slogan “Hrvatska buja”. No, moraju ipak razmisliti hoće li uspjeti odnijeti pobjedu s takvim rječnikom, budući da su izborni ciklusi pokazali da bolje pobjeđuju oni koji “idu dalje” iako nikome nije jasno kamo planiraju ići ili pak imaju znakovitije riječi u sloganu, poput “vjerodostojno”. Najzabavniji pak su oni koji su u politici još od studentskih dana, a prešli su pedesetu, pa imaju slogan “novo vrijeme, nova snaga”.

Ali, preživjet ćemo i takve nove ideje. Samo ćemo trebati odlučiti hoćemo li piti ili pušiti da to isto podnesemo jer će nas poskupljenje cigareta i alkoholnih pića u idućem razdoblju dobrano šokirati. No, spretni i snalažljivi kao narod, kakav već jesmo, skloni uvijek i bez izuzetaka tražiti rupe u svakom propisu i zakonu, vjerojatno ćemo pojačati sivu ekonomiju istih proizvoda, a možda se pojavi i neki hrvatski Al Capone koji će Hrvate spašavati od preskupih cijena alkohola koje će djelovati prohibicijski, te ćemo posegnuti za crnim tržištem istoga.

Tako aktualni ministar zdravstva snažno predlaže povećanje cijena cigareta i alkoholnih pića, i to tako da će se cijene podići za 50% od dosadašnjih, što znači da bi kutija cigareta mogla koštati oko 40 kuna. Ispada da Hrvati žive prekratko u usporedbi s ostalim stanovnicima Europe, ali puše i piju prejeftine cigarete i alkohol, pa se vlast nada da će se produljiti životni vijek Hrvata podizanjem cijene tih proizvoda. U najmanju ruku zanimljivo jer kada bi formula podizanja životnog vijeka bila tako jednostavna, onda bi značilo da su to najrelevantniji faktori za produljenje životnog vijeka. Neobično što vlasti nije palo na pamet poboljšati ekonomsku situaciju u zemlji, stvoriti ozračje pozitive i urediti sustav da Hrvatska bude poželjna država za život i razvoj malog privatnog poduzetništva, pa bi se onda možda i životni vijek stanovnika produljio jer bi bili sretni, zadovoljni i s puno manje svakodnevnog stresa.

Kako najavljuju, cijene planiraju dići ponovno kroz dizanje trošarina, kao da im nismo već dovoljno dali do znanja da nam na živce idu visoke trošarine kod benzina i drugih goriva, pa da ih ne smiju više dizati i negdje drugdje. Navodno je plan da se dizanjem trošarina, tj. rastom cijena, dobiju nove dvije milijarde kuna u proračun za zdravstvo, kako bi se uredno sanirali i pokrili gubici koje zdravstvo ima. No, hoće li te dvije milijarde doista biti za to upotrijebljene? Hoće li svako dijete dobiti lijek kada će ga trebati, ili ćemo ponovno organizirati humanitarne akcije kojima ćemo pokušavati spasiti živote najvrjednijeg dijela našeg društva, djece?

Činjenica jest da Hrvatska ima jedne od najjeftinijih cigareta u Europi, ali zato imamo skupe druge proizvode, a osim toga i izuzetno niske plaće koje nikako da porastu. Pitanje je i kako će povećanje cijene alkoholnih pića utjecati i na ugostiteljstvo. Vjerojatno vrlo loše.

S obzirom na to da radna skupina u Vladi već priprema ovakav prijedlog zakona, i s obzirom na to da je već i bijelim miševima jasno da će ovakav prijedlog zakona doći i do sabora, ostaje nam za vidjeti kako će glasati saborski zastupnici pušači, a posebno oni koji iznad prosjeka vole alkoholna pića, i hoće li se složiti s ovakvim povećanjem. Je li moguće da upravo na cigaretama i žesticama padne Vlada te da imamo prijevremene izbore?  Je li došlo vrijeme da se saborski zastupnici ponovno bore za svoja prava, kao što su se prije nekoliko godina borili za povlaštene mirovine, pa da se tako izbore i za pravo na jeftine cigarete i alkoholna pića?

Ostavi komentar