U vrhu stranaka je ostala samo gola borba za vlast i osobnu egzistenciju

Političke stranke postale su slične nogometnim klubovima. Više liga to bolje plaćeni igrači i privilegije umjesto premija. Birači su svedeni na navijače važne samo kad se igraju izborne utakmice.

Političke stranke izgubile su ideologiju, vrijednosti i zapravo se ne razlikuju jedne od drugih, osim u nijansama radi svojih navijača. U suštini njihova je jezgra samo borba za tron. Najvažnije je ući u taj prvi sastav, jer pobjednik uzima sve.

Osim po nazivu teško je reći po čemu je SDP socijaldemokratska stranka. Ona odavno nije prvi izbor radnika niti se bori za njihov status i prava.  Radnici,  bar ono što je od njih ostalo, više su skloni HDZ-u i desnom spektru.

Rezervoar lijevih birača najviše dolazi iz javnog sektora, pseudointelektualnih krugova te  građana razočaranih gubitkom apsolutne sigurnosti. I oni koji ulaze u tu stranku ili je podržavaju ili su u vječitom traganju za povratkom izgubljene socijalne sigurnosti.

Desni birački blok se hrani nadom da će njihov politički pulen bolji život izgraditi na  domoljublju, jedinstvu, tradiciji, korijenima… Njima su važne stabilne očinske i majčinske figure i oni doživljavaju “svoju” stranku kao zaštitničku obitelj koja im osigurava sigurnost i  egzistenciju.

Stranku kažnjavaju tek kad ocijene da je posrnula u toj zaštitničkoj ulozi dobrog oca, ali od nje očekuju i da ih štiti, zapošljava i zbrinjava kao otac članove svoje obitelji.

Zapravo jedna i druga opcija prvenstveno zbrinjava svoje iz različitih motiva. Lijevi kao svojevrsni zatvoreni klub kojemu je misija suzbiti vlast desnih, a desni iz tradicionalne ukorijenjenog mentaliteta da svoj svojemu treba pomoći.

U takvom društvenom ozračju nema zdrave cirkulacije jer su unaprijed zadana pravila tko preuzima čelne funkcije ako jedna ili druga opcija preuzima vlast.

Na navijačima, odnosno biračima je samo da navijaju i podržavaju ekipe. Oni ne igraju na terenu. Njima pripada samo trenutak radosti kad njihova ekipa pobjedi na izborima, kao da su izborili nogometno prvenstvo.

Dakle sav entuzijazam je samo u toj navijačkoj atmosferi birača. Iz vodstva stranaka je on ishlapio. Tamo je samo ostala gola borba za vlast i osobnu egzistenciju.

Ostavi komentar