Odjednom smo sve popustili i korona više nije opasna!?

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja je “preko noći” popustila sve mjere ulaska i izlaska na granici, kako naših hrvatskih državljana, tako i stranaca. Više nema mjere samoizolacije, sada naši granični službenici samo dijele letke i preporuke.

Zašto smo odjednom popustili sve mjere u borbi protiv koronavirusa koje su još donedavno bile među najdrastičnijima u Europi i svijetu i jesu li nakon popuštanja moguće nove reperkusije širenja bolesti čije smo širenje kako kaže struka spriječili potpunim lockdownom?

Nacionalni stožer civilne zaštite do sad je komunicirao da se sluša medicinska struka što se tiče strogih mjera koje su se provodile sve do pred nekoliko dana.

Druga krajnost je što ako opasnost nije prošla? To sugerira prvenstveno situacija vezana uz zadržavanje ili postepenog popuštanja brojnih mjera u gotovo svim EU zemljama. Posebice što se tiče dolaska stranih državljana. Prijeti li nam stoga nakon potpunog otvaranja i dolaska turista i drugih stranaca koji mogu doći k nama bez ikakvih ograničenja, ubrzano širenje koronavirusa i potencijalno ugroza zdravstvenog sustava?

Sklon sam ponoviti da se pretjeralo sa zabranama, dok se nažalost prekasno započelo štititi domove za starije. Da smo kvalitetnije zaštitili domove imali bi sigurno još manje umrlih, čija je brojka ionako mnogo niža nego u zapadnim zemljama.

Bilo kako bilo, većina EU zemalja ako se otvara onda to radi oprezno. Uglavnom se uspostavlja gospodarska aktivnosti i otvaraju škole. Ne dopušta se tako lako ulazak stranih državljana. O turistima se tek trebaju napraviti protokoli.

Kod nas pak se na brzinu otvorilo sve. Sve, osim nažalost škola koje su se trebale otvoriti prve, s obzirom da prema epidemiolozima djeci ne prijeti gotovo nikakva opasnost od (težih) oboljenja.

Stoga bi stručnjaci iz Nacionalnog stožera koji su puna dva mjeseca komunicirali da je u pitanju ozbiljna opasnost, sad trebali jasno kazati što se točno događa i zašto više nema gotovo nikakve opasnosti.

Zašto će se primjerice iz samoizolacije moći ići glasovati, dok je poljoprivrednik iz susjedne Varaždinske županije bez ikakvih simptoma, zbog obrade zemlje dok je imao mjeru dobio 8000 kuna kazne? Ili pak zašto stranci kao turisti bez ikakvih ograda i testiranja mogu već danas nesmetano doći u Hrvatsku, za razliku od većine zemalja EU, gdje je i dalje potrebna karantena!?

Je li to zbog pokušaja odrađivanja barem kakve-takve turističke sezone bez koje će očito nastati ogromna proračunska rupa na što upozoravaju svi ekonomski stručnjaci koji pozivaju na reforme i štednju? Ili pak je sve zbog izbora koji se moraju održati u srpnju?

Ako je to tako, onda Stožer igra rizičnu igru sa zdravljem svih nas. Ako to ipak nije tako, vrlo lako može se zaključiti da prave opasnosti od korone uopće nije bilo, da drastične mjere i lockdown nisu bili potrebni i da je primjerice švedski model u kojem nije uglavnom nije bilo nikakvih zabrana, već su davane samo preporuke, bio upravo taj koji smo trebali primjenjivati.

Jako puno je otvorenih pitanja koja se nameću sama od sebe, a na koje nema odgovora. Sve više je postupaka u vezi epidemije koji ne vode nikud i nemaju previše smisla, osim što izazivaju kaos. Stoga nije čudno da Nacionalni stožer sve više gubi na vjerodostojnosti i da se preispituje njegova uloga u ovoj krizi.

Kod nas stručnjaci teško dolaze do izražaja i često se sve vrti oko politike. Zbog toga nije dobro što je stožer izgubio veliki dio kredibiliteta kojeg je izgradio na početku krize.

To može biti posebice zabrinjavajuće u slučaju da sve ovo još nije gotovo. Nadamo se da to ipak nije tako, da korona ipak nije takav bauk kao što je to stožer govorio ranije, da bi sad iznenada promijenio mišljenje.

Ostavi komentar