Superračunalo protiv COVIDA 19

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  nešto se spektakularno dogodilo ovih dana. Tim znanstvenika Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu koji radi na superračunalu velike snage Mogon II, jednom od najvećih u svijetu, objavio je da je metodom takozvanog molekularnog pristajanja otkriveno da lijekovi za hepatitis C mogu biti djelotvorni i za suzbijanje koronavirusa.

Izrijekom se navodi da lijekovi: simeprevir, paritaprevir, grazoprevir i velpatasvir koji suzbijaju hepatitis C, mnogu to isto učiniti i koronavirusu. U kojoj mjeri, vidjet će se no zanimljivo je kako se došlo do tog rezultata. Čini se da to potvrđuje i slično izvješće australskih znanstvenika koji kažu da lijek protiv hepatitisa ivermectin uništava novi virus za 48 sati.

Voditelj znanstvenog tima prof. Thomas Efferth iz Mainza upotrijebio je superračunalo na način da traži sličnosti odnosno koje bi postojeće već poznate kemijske supstance mogle koristiti za suzbijanje koronavirusa. Superačunalom je ispitano 42.000 postojećih kemijskih supstanci koje postoje u važećim lijekovima, što je trajalo dva mjeseca uz više do 30 milijardi izračuna. Baza podataka bila je dakako sveukupno ljudsko znanje o lijekovima.

Računalnom simulacijom dobiveni su rezultati koji se sad moraju potvrditi u praksi, no sve je daleko lakše jer su lijekovi već u prodaji i ne treba čekati na dugotrajna ispitivanja već samo na ispitivanja o djelotvornosti.

Hoće li superračunalo biti brže od svih svjetskih timova znanstvenika koji traže lijek, ubrzo ćemo saznati. No važnije je nešto drugo. To je po riječima samih znanstvenika u Mainzu, rodnom mjestu Gutenberga, što možda i nije slučajno jer govori o visokoj kulturi, prvi put da je metoda takozvanog molekularnog pristajanja upotrijebljena za traženje lijeka protiv COVID-a 19.

Jednostavno rečeno, superračunalo je od šume gdje se ne vidi drveće ipak izdvojilo drveće koje se vidi, odnosno pronašlo supstance koje po svojim karakteristikama i sličnostima suzbijaju novi virus.  S druge strane, čini se da je hrvatsko-njemački znanstvenik Ivan Đikić sa svojim timom pronašao Ahilovu petu virusa na drugi način, znanstvenim radom istraživača. Istraživači su ipak za sada u prednosti pred računalima i umjetnom inteligencijom.

Prema izvoru eurekalert.org, isto superračunalo je pronašlo i jednu biljku penjačicu koja može pomoći u liječenju, zove se orlovi nokti ili kozja krv, latinski Lonicera japonica. Kod nas uzgaja kao lončanica na balkonima.

Bilo bi zanimljivo ispitati može li hrvatski endem Borbaševa kozja krv, biljka iz iste porodice, pomoći u suzbijanju virusa.

Ostavi komentar