Spašavanje prijevoznika ili putnika

Županija će odriješiti kesu, odnosno dio novca poreznih obveznika preusmjerit će u plaćanje autobusnih karata za umirovljenike, starije i invalide. Četvrta kategorija kojoj plaća prijevoz su učenici osnovnih i srednjih škola. Njih uz to sufinancira i država.

Na prvu, zvuči sjajno za umirovljenike. S učenicima je sjajno, jer su im linije prilagođene dolasku u školu i povratku iz nje. Što je s novim trima kategorijama? Hoće li biti više linija ili će se samo ukrcavati u autobuse sa srednjoškolcima, uz “pokaz” koji će im platiti Županija. Prijevoznici će samo dobiti nove sigurno plaćene putnike, a da nisu ništa učinili za unapređenje javnog prijevoza. Zašto i bi? Oni su samo privatnici koji su sklopili posao sa Županijom. Njihov interes je jasan, da rade i zarade. Nije njihova zadaća da unapređuju javni prijevoz, ako u tome ne nalaze računicu. Samo su u odnosu na neke druge poduzetnike “privilegirani” jer ostvaruju dio  prihoda sklapajući posao sa Županijom.

Već duže od trideset godina javni prijevoz  izvan velikih gradova nije ničiji posao. Županije i država s prijevoznicima  ušle su “deal” oko prijevoza učenika kada su autobusne karte postale toliko skupe da mnoge obitelji svoju djecu ne bi mogle zbog visokih troškova poslati u škole.

Prijevoznicima je time osiguran posao, roditelji su rasterećeni troškova, ali javni prijevoz time nije unaprijeđen, ni za dlaku.

Naprotiv, autobusne linije postale su sve rjeđe i sve skuplje. Kad se to počelo događati, 40.000 zaposlenih u Međimurju počelo je računati što se više isplati  putovati na posao autobusom ili osobnim automobilom. I tako je  javni prijevoz postao školski. A sve one grupe ljudi koje nemaju svoj auto u garaži postale su nemobilne. To je posljednjih godina ubrzalo proces seljenja starijih u stanove u grad, gdje im je sve potrebno dostupnije pješke.

Vratimo se na početak priče. Hoće li Županija kupovinom karata starijima riješiti koji od spomenutih problema: unaprijediti javni prijevoz, zaustaviti seljenje ili će sve ostati na skupom daru malom broju starijih, vidjet ćemo kad se podvuče crta.

Ostavi komentar