13.1 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

Spašavanje prijevoznika ili putnika

Županija će odriješiti kesu, odnosno dio novca poreznih obveznika preusmjerit će u plaćanje autobusnih karata za umirovljenike, starije i invalide. Četvrta kategorija kojoj plaća prijevoz su učenici osnovnih i srednjih škola. Njih uz to sufinancira i država.

Na prvu, zvuči sjajno za umirovljenike. S učenicima je sjajno, jer su im linije prilagođene dolasku u školu i povratku iz nje. Što je s novim trima kategorijama? Hoće li biti više linija ili će se samo ukrcavati u autobuse sa srednjoškolcima, uz “pokaz” koji će im platiti Županija. Prijevoznici će samo dobiti nove sigurno plaćene putnike, a da nisu ništa učinili za unapređenje javnog prijevoza. Zašto i bi? Oni su samo privatnici koji su sklopili posao sa Županijom. Njihov interes je jasan, da rade i zarade. Nije njihova zadaća da unapređuju javni prijevoz, ako u tome ne nalaze računicu. Samo su u odnosu na neke druge poduzetnike “privilegirani” jer ostvaruju dio  prihoda sklapajući posao sa Županijom.

Već duže od trideset godina javni prijevoz  izvan velikih gradova nije ničiji posao. Županije i država s prijevoznicima  ušle su “deal” oko prijevoza učenika kada su autobusne karte postale toliko skupe da mnoge obitelji svoju djecu ne bi mogle zbog visokih troškova poslati u škole.

Prijevoznicima je time osiguran posao, roditelji su rasterećeni troškova, ali javni prijevoz time nije unaprijeđen, ni za dlaku.

Naprotiv, autobusne linije postale su sve rjeđe i sve skuplje. Kad se to počelo događati, 40.000 zaposlenih u Međimurju počelo je računati što se više isplati  putovati na posao autobusom ili osobnim automobilom. I tako je  javni prijevoz postao školski. A sve one grupe ljudi koje nemaju svoj auto u garaži postale su nemobilne. To je posljednjih godina ubrzalo proces seljenja starijih u stanove u grad, gdje im je sve potrebno dostupnije pješke.

Vratimo se na početak priče. Hoće li Županija kupovinom karata starijima riješiti koji od spomenutih problema: unaprijediti javni prijevoz, zaustaviti seljenje ili će sve ostati na skupom daru malom broju starijih, vidjet ćemo kad se podvuče crta.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE