Školujemo ih da bi potom otišli van!

Uvijek sam za to da se nagradi trud i zalaganja, posebice ako se njima postižu izvanredni rezultati. Lijepo je kada znaš da netko to primijeti i vrednuje, a osjećaš se i motiviranije da radiš i dalje na tome što te ispunjava i čemu posvećuje dobar dio svog dana.

U posljednjih nekoliko godina to je prepoznala i Međimurska županija koja nagrađuje međimurske studente dobitnike Rektorove nagrade s novčanim iznosom od 1000 kuna. Nije puno, ali barem pokrije neke od troškova studentskog života. Studentima će nagrada zasigurno ostati u sjećanju jer od svoje krovne institucije nisu dobili ništa osim hvale. Kako kažu, nema Sveučilište u Zagrebu za to novaca. Hmm, moš mislit, da zaista imaju želje izmakli bi ih negdje. To opet pokazuje da im u fokusu interesa nisu znanje i studenti, već politika i osobni probitak, kao i neadekvatno upravljanje sustavom školstva koje je zaostao još negdje duboko u prošlom sustavu. Čemu se za sad ne nazire kraj.

U takvom društvo ovi naši izvrsni studenti s početka priče nakon školovanja odlaze raditi u inozemstvo. Nije tu riječ samo o pojedinim strukama, već o doslovno svim strukama. Od učitelja, medicinara, pa do strojara, ferovaca i svih ostalih. Znači prvo ih školujemo u vlastitoj zemlji, a potom ih zbog načina funkcioniranja cijeloga sustava, jednostavno otjeramo van. Svake godine ta je brojka sve veća i veća te je pitanje hoće li se odljev mozgova  moći zaustaviti.

Sveučilište u Zagrebu će na jesen u novu školsku godinu broj upisanih mjesta povećati za 1171. Najveći porast bit će na Ekonomskom fakultetu gdje planiraju upisati čak 935 studenata više, a ukupno 2545 studenata. Prema pisanju Jutarnjeg lista, uz njih, planira se u novu akademsku godinu upisati još 6000 društvenjaka, što je porast od 1043 mjesta u odnosu na lani, oko 3400 stručnjaka tehničkih znanosti, što je porast od samo 75 mjesta, te nešto više od 800 stručnjaka iz biomedicine i zdravstva, što je pad za sedam mjesta. Ako se samo pogleda statistika Zavoda za zapošljavanje i koja su zanimanja najtraženija danas, ne možeš da se ne pitaš tko je tu lud?

Ostavi komentar