Protekla godina kao da nam je cijela bila korizmena!

Koje li ironije! Cijelu godinu nosimo maske, a sada na fašnik nisu se smjeli održati karnevali. Nismo smjeli ismijati svu državnu korupciju, uhljebe i nepotizam! Nismo smjeli pokazati što nas sve ljuti i tišti, a ova je godina bila turbulentna po tom pitanju. Od korone koja nas i dalje koči u svim životnim poljima, nesmislenih mjera Stožera pa do potresa koji nas je dobrano prodrmao. Valjda će druge godine biti bolje, i to se svi u dubini duše svoje nadamo. Fašniče, čekamo na tebe druge godine da te dobrano zapalimo!

Bolje raspoloženje već je vidljivo među pukom. Proradili su kafići s pićem za van, a brojke zaraženih se snižavaju svakoga dana sve više i više. Polako se sve vraća u normalu, no ne trebamo zaboraviti da su tu i lokalni izbori. Plenković bi sada nagradio svoje građane. Ostali su također počeli svoje stihijske kampanje, podmetanja i pregovore. Tko će na koju strahu?

Ovog tjedna ušli smo i u tjedan korizme koja traje 40 dana. Od Čiste srijede, odnosno Pepelnice, do Velikog petka, vrijeme koje služi kao priprava za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Uvedeno je u 4. stoljeću kao spomen na biblijske događaje, četrdesetogodišnji boravak Izraelaca u pustinji i četrdesetodnevni Isusov boravak u pustinji. Korizma je vrijeme kada se mnogi odluče odreći nečega što im ne služi ili vrijeme kada se čine dobra djela. Tako se u ovih četrdeset dana prestaje pušiti, piti alkohol, jesti slatkiše ili kolače, igranja video igrica ili nekih drugih poroka modernog vremena. U tom razdoblju trebali bismo se prisjetiti na svoje bližnje i pružiti im pomoć, pogotovo se tu misli na starije i one nemoćne kojima je potrebna naša pomoć. Uspoređujući kršćansku korizmu s ostatkom ove korona-godine, možemo bez problema reći da smo u korizmi već više od godinu dana.

Ostavi komentar