Kad sluge postanu gospodari

Služiti je zadaća politike, ali u stvarnosti zvuči velika floskula jer služenje građani najmanje prepoznaju u politici. Pođimo redom, PDV kao najveći i najizdašniji porez koji plaćaju doslovno svi građani, od onih koji žive na socijali do onih naj biografije, najveći izvor je prihoda za zajedničke potrebe u državi. Od svake kupovine, od svakog računa do 25 posto iznosa direktno ste uplatili u državnu blagajnu. Kao građani, koji su samo tim porezom platili upravljanje državom, imamo pravo pitati, a što je s tim novcem učinila država? Kako i na koji način ga je potrošila? I tako za svaki drugi porez ili doprinos koji kao građani izdvajamo iz naše privatne u državnu lisnicu. Država bi nam trebala polagati račun za svaku lipu.

Međutim, nisam sigurna da i ministar financija zna kamo točno odlazi svaka lipa. Svako malo, a posebno sada kada su ljudi u strahu od koronavirusa, veledrogerije prijete da će pacijenti ostati bez lijekova jer dugovi za lijekove opet rastu.

A na pitanje zašto isti lijek u različitim bolnicama ne košta isto, odgovor je da je sustav to dopustio. Zašto? Kome je u interesu da je isti lijek u jednoj bolnici skuplji nego u drugoj. I ne samo lijekovi, već medicinska oprema. Kome kapka taj novac iz te razlike?

Je li to služenje narodu?

Ako se rasipa na jednoj strani, neće ga biti za druge potrebe. Tako kad zagrebete pod površinu, otkrijete da sva djeca već od rođenja nemaju jednake šanse. Njihov razvoj ovisi o snalažljivosti roditelja. Umjesto da im sustav osigura vodiča kroz rješavanje problema, oni se još uz svu brigu za dijete moraju sami probijati kroz sustav. Vodiča kroz šumu sustava nema ni na drugim područjima kako bi i građani i poduzetnici u svakodnevnom životu i poslu biti efikasniji.

To bi trebala biti prvenstvena zadaća politike, a ne da se nas ostavlja da se probijamo kroz labirinte poznate samo njihovim tvorcima.

Koliko puta ste došli na šalter rješavati neku dokumentaciju ili uslugu i susreli se prijekorom službenika što ne poznajete njihove unutarnje procedure i pravila, a s kojima vas nitko prethodno nije upoznao niti vam dao jasne upute što vam je činiti.

Naša je građanska dužnost da zahtijevamo odgovorno služenje za naš novac jer su oni kojim smo povjerili svoj novac na upravljanje za to predobro plaćeni. Kao da su gospodari oni koji bi nam trebali služiti.

Ostavi komentar