Prvi dojam ne otkriva je li netko dobar u duši ili jak na šaci?

U čovjekovoj je prirodi da ocjenjuje na prvi pogled: ljude, situacije, događaje u kojima se nađe. Dojam na prvi pogled najčešće nas ne prevari, ali ne možemo na prvi dojam ni suditi o čovjeku.

Treba uzeti u obzir da majstori prikrivanja vješto znaju iskorištavati ljudsku osobinu procjenjivanja na prvi dojam. Takvi sve svoje napore ulažu u to da ostave najbolji prvi dojam.

Koliko je samo žena palo na prvi dojam, a kasnije otkrilo da on nije dobar u duši, nego jak na šaci.

Jednako tako na izborima padamo na šarm, dojam, lijepe riječi, obećanja. Sjetite se samo kako vas teleoperateri mame primamljivim ponudama. A kada vi kao potrošač trebate njihovu podršku, do njih je teže doći nego do pape.

Oni čiji je adut osvojiti na prvi dojam, žele samo osvojiti i “pokoriti”, a ne i služiti, dati se, voljeti, ovisno o tome o kakvoj je vezi riječ, odnosu klijent i pružatelj usluge, političar i  građanin ili par u emotivnoj vezi.

Ipak često moramo odlučivati na temelju prvog dojma. Da nije tako čovjek, bi zbog svoje neodlučnosti često završio u pogibeljnoj opasnosti. Prvi dojam signalizira da smo u opasnosti. To nam spašava život. Često požalimo ili donesemo pogrešnu odluku na temelju prvog dojma. No to nam je korisno za učenje jer ćemo drugi put bolje procijeniti.

Promatrajte djecu. Ona uče na prvi dojam. Sve što im privuče pažnju žele iskusiti, osjetiti. Svugdje zakoračiti.  Na prvi dojam prihvaćaju ili odbijaju strane ljude. Neki ih odmah nasmiju, a drugi rasplaču. Odrasli su ti koji imaju iskustvo i znaju da treba biti oprezan s donošenjem procjene na prvi dojam. Posebno s oduševljenjem na prvi dojam. Treba ga “probaviti”, a odluku donijeti kasnije. Naročito ako se radi o ponudi za novi posao, odluci o većoj privatnoj ili poslovnoj investiciji. Naročit oprez potreban je ako ste bili oduševljeni prezentacijom novog. Najbolje je pričekati da se dojmovi slegnu i preispitate svaki pa i najmanji detalj razloga svojeg oduševljenja. Ništa u životu nije samo ružičasto. Život pa i ljudi šareni su mozaik sastavljen od različitih pa i kontradiktornih dijelova.

Ostavi komentar