Pelješki most kao simbol vremena

U utorak je otvoren Pelješki most, nakon 350 godina hrvatski jug i sjever ponovo su povezani. Svojedobno je nobelovac Ivo Andrić napisao: “Mostovi su ruke koje spajaju ljude… Oni su ruke koje spajaju obale i ljude i predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva.“

Najvažnija poruka svečanosti otvorenja Pelješkog mosta održana u utorak gotovo je ista, most je spojio ljude, ali i hrvatsku prošlost, sadašnjost i budućnost. Prvi su mostom prošli hrvatski branitelji koji su oslobodili Dubrovnik, a policijski brod koji je plovio ispod mosta nosio je ime Miroslava Blaževića – Čađe, istinskog heroja Domovinskog rata koji se bacio na oklopni transporter pobunjenih Srba u Strugi Banskoj kako bi spasio svoje sumještane.

Most povezuje prošlost i sadašnjost, ili kako je to rekao ministar Butković: – U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, prenose generacijski i žive u pričama među ljudima. Ovo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u suvremenoj povijesti i Hrvatske i hrvatskog naroda.

Pelješki most najveći je projekt EU-a dosad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata Europske unije posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura, podsjetila je Dubravka Šuica, potpredsjednica EK-e.

Kineski premijer Li rekao je da je ovaj projekt pokazatelj da “zemlje različitih povijesnih i kulturnih naslijeđa apsolutno mogu udružiti svoje snage u solidarnoj suradnji i postići efekt da jedan plus jedan može biti više od dva… Možemo reći da je Pelješki most – most promicanja prijateljstva između Kine i Hrvatske”, kao i “odraz suradnje Kine i EU”.

Premijer Plenković završio je riječima: – Ostvarili smo projekt, uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački, projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje.

Predsjednik Milanović naglašava: – Ovaj most će ostati spomenik želji naše generacije da dođemo na drugu obalu slobode. Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj ljudi prije 30 godina nije obranio Dubrovnik i građane Hrvatske. Bili bismo nedostojni ako bismo ikada zatajili taj naš dug časti i srca.

Pelješki most povezuje sadašnjost i budućnost, puls razvoja cijelog Pelješca i juga Hrvatske već se osjeća. Izrečene su riječi da treba razmišljati o autocesti do Dubrovnika, ali i mostu od Pelješca do Korčule.

Cjelodnevni kulturno-umjetnički program uz Himnu slobodi, ali i emotivnim sjećanjem na dubrovačke trubadure završio je vožnjom električnog superautomobila Rimac Nevera preko mosta uz vatromet. Za upravljačem je bio glavni inženjer Nevere Matija Renić da simbolika mosta i vremena bude potpuna.

Ostavi komentar