1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Kupac je kralj cijena

Kupac je kralj i on ima moć dizati i spuštati cijene. Sve druge intervencije oko cijena samo izazivaju dodatni kaos. Ali tako je u idealnim uvjetima na slobodnom tržištu. Međutim, daleko smo mi od idealnih uvjeta. Kod nas se vlada voli igrati arbitra i glumiti Robina Hooda između potrošača i trgovaca ili pružatelja usluga.

Kao da ona uzima bogatima i daje siromašnima. Problem je što mi nismo izgradili građansko društvo koje podrazumijeva da se pojedinac brine za sebe bez intervencija i protekcija.

Još živimo u nekakvoj vrsti plemensko-interesnih zajednica u kojima je važnije čiji si i prema tome čiji si, tako će ti i biti. Javni sektor je pod zaštitom države jer to je sigurna glasačka mašinerija i za nju mora biti, a privatnom sektoru kako bude. Bolje je onima koji rade u izvozno orijentiranim firmama jer su bolje plaćeni, a najgore je onima koji su osuđeni raditi za domaće tržište.

Javni sektor košta, u inflaciji radi pritisak na povećanje plaća i u inflaciji im vlada, jer treba simpatije glasača, želje ispunjava i pumpa inflaciju. U realnom sektoru novac treba zaraditi da bi se plaće isplatile. To stvara jaz između poslodavaca u javnom i realnom sektoru.

Posljedica je iseljavanje ljudi iz realnog sektora zbog bijega za većim plaćama. Oni koji ne mogu do posla preko granice, proučavaju gdje njihov novac vrijedi više i tamo kupuju, pa ako treba i preko granice. Ti zapravo reguliraju tržište.

No to je podatak koji nije vidljiv. Naime, kako cijene rastu, tako raste i obujam potrošenog novca, ali to nije pravi odgovor na pitanje koliko je određene robe kupljeno, manje ili više. To je li im se prodaja određenih artikala u dućanu smanjila ili povećala, znaju trgovci.

Državi u cijeloj toj priči povećanje cijena zapravo godi. Proračun se puni više nego prije i ona će ga po starom dobrom pravilu prelijati na svoje korisnike, a neće ništa učiniti da rastereti one koji ga pune. I tako pili granu realnom sektoru. Rezultat je pražnjenje Hrvatske. Novim izbornim zakon samo će amenovati novonastalo stanje. U stilu – bez onih koji su otišli se može, idemo dalje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE