18.3 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 svibnja, 2023

Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori

Nepostojanje kritičkog mišljenja u Jugoslaviji još i danas ima svoje posljedice vidljive u svakoj pori našeg društva. Kak pura dreku iščuđavaju se svako malo naše javne ustanove i državne firme zašto ih netko nešto pita, zašto ih se kritizira i zašto se netko osuđuje propitivati njihovo djelovanje.

Svaki tjedan neko novo iščuđavanje. Ne daj Bože da ih netko nešto pita, a kamoli da ih to pitaju građani. Kao da zaboravljaju da svoju plaću dobivaju od tih istih građana, koji uredno pune državni proračun. Nemojmo i nemojte na to nikada zaboraviti, dragi čitatelji.

Sjećam se da nam je u srednjoj školi omiljeni psiholog Davorin Zorko uvijek naglašavao da nijedno pitanje nije glupo te da postoje samo glupi odgovori. I što dulje radim u novinarstvu, sve više shvaćam koliko je bio u pravu. Kakvo god netko pitanje postavio, iz odgovora na to pitanje shvatiš kakav je čovjek s druge strane. Da l’ te mulja, da l’ ti “sere” ili ti govori istinu? Onaj unutarnji osjećaj nikad ne vara.

Prošla su vremena kada se na doktore, policajce, političare i župnike gledalo kao na nedodirljive i najvažnije ljude u selu. Danas svi u selu završavaju škole i obrazuju se pa nema potrebe da nam svojim diplomama na zidovima mažete oči. Nadam se da će to svi na vrijeme shvatiti.

S druge strane, u našim dnevnicima na televiziji imamo prilike vidjeti javna prepucavanja, kao da se političari natječu tko će koga više i jače izvrijeđati. Nedostaje im prave argumentacije i sve se pretvara u bullshit komunikaciju, koja često skriva one prave probleme, s kojima se ne umiju uhvatiti ukoštac.

Za to je potrebno čitanje između redaka i nemojte da vas lijepe riječi zavaraju. Često iza tih lijepih riječi ne stoji ništa doli prazne slame kojom se popunjavaju minute na televiziji i stupci u novinama.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,502FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE