15.3 C
Čakovec
Utorak, 21 ožujka, 2023

Kome je trebao dvotjedni kaos s kunama i eurima

Ako postoji šansa da nešto napravimo traljavo, napravit ćemo. Već drugog dana nove godine postalo je jasno da će se dvotjedno plaćanje kunama i eurima pretvoriti u kaos. Bilo bi sto puta bolje da je od prvog radnog dana u novoj godini sredstvo plaćanja bio samo euro. Ovako su u gabuli kupci, prodavači i uslužne djelatnosti. Država je svjesno ili nepromišljeno frizere, pedikere, pekarnice, dućane, benzinske pumpe i ljekarne pretvorila u mjenjačnice. Tko od njih može znati koliko će mu nekog dana doći mušterija i s koliko kuna da mu uzvrate u eurima? Legitimno je doći s tisuću kuna po paket papirnatih maramica, premda i bezobrazno. Natankati za sto kuna, a pokušati platiti s novčanicom od tisuću kuna. Svi oni koji žele prikriti nelegalno stečen novac tako imaju dva tjedna da u sivoj zoni zamjene valutu ispod radara.

Plaćanje s kunama i eurima samo zagorčava život građanima jer kupci na blagajni doznaju da blagajnica više nema sitnih centi za uzvraćanje, pa im vraća u kunama. Sitniš će morati nositi u banku gdje ih čekaju zatrpani automati za brojanje kovanica ili redovi za promjenu novčanica. Banke unatoč izvanrednim okolnostima ne rade prekovremeno. Rezervirajte si minimalno sat i pol za čekanje u redu.

Uz to ne rade ni svi bankomati. Najteže je  starijim umirovljenicima koji su navikli plaćati kešovinom. Ako im poštar nije donio mirovinu u kuću, a obližnji bankomat ne radi i nisu vični plaćati karticom, oni su pored novca na računu, zapravo bez novaca. Nije im lako ni stajati u banci čekajući u redu jer banke nemaju ni dovoljno stolica za sve čekače.

A poskupljenja su zbog uvođenja eura podivljala. Jedino što ih može smiriti je apstinencija kupaca. U tom slučaju će trgovci biti prisiljeni na “akcijske” cijene kojima će se i trgovci i dobavljači spustiti na zemlju.

Ovo što sada rade je čista pohlepa i ništa dugo. Ništa se njima nije u dva-tri dana poremetilo na tržištu da bi imali alibi za divljanje s cijenama.

Oružje je u rukama kupaca. Oni jedini mogu zaustaviti rast. To što političari trabunjaju da uvođenje eura neće dovesti do rasta cijena i mašu inspekcijama, čista je magla.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,036FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE