18.5 C
Čakovec
Utorak, 21 ožujka, 2023

Mali i veliki

[layerslider id=”3″]

– Sretan sam što sam rođen u Italiji – rekao je ovoga tjedna u TV emisiji jedan od najboljih mladih pjevača današnjice. Sva tri mlada pjevača skupine Il Volo su Talijani, no s različitim temperamentima i pogledima na život. U jednom se itekako slažu: sretni su što su Talijani. Ne kažu to zbog toga da bi si podigli cijenu kao tri tenora, ili iz nekih drugih pa i političkih razloga, već zbog kulture talijanske opere, koja je svojim arijama neponovljiva.

Mladi pjevači su sretni što su njihovi očevi i djedovi napisali velike operne i novije arije, koje su do danas ostale pravo bogatstvo ljubavi i emocija. Dakako, sretni su što su Talijani i zbog toga što su profesionalni pjevači koji mogu pjevati arije na muzikalnom talijanskom jeziku. Ukratko, sretni su zbog talijanske glazbene kulture.

Još čekamo vrijeme kad će mladi Hrvati govoriti: – Sretni smo što smo Hrvati. Ne zbog toga što im je to priopćila politika ili netko drugi, već zbog onoga što imaju. A što imaju?

Imaju svoje uzore, tako na primjer Luku Modrića, koji je proglašen najboljim nogometašem svijeta, ali i mnoge druge sportaše. To ipak nije dovoljno da bi govorili: “Sretni smo što smo Hrvati“, ali se sigurno ponose uspjesima naših sportaša i samo ponekad inovatora.

Za hrvatsku sreću mladih potrebno je ono nešto što zovemo kulturni milje. Samo mladi čovjek odgajan u punini zavičajne kulture i povijesti, može prenositi sreću za budućnost. Mladi Talijani znaju da imaju veliku kulturu koja stoji iza njih, pa im je život lakši. Mladi Hrvati osim iznimaka još ne znaju da je njihova glazbena i druga kultura zapravo unaprijed zadana prednost, da im na primjer kajkavski može biti prednost.

Konkretno, ako su međimurske popevke svojom kvalitetom zaslužile mjesto pod suncem svjetske baštine, onda to treba pokazati tom istom svijetu. A tko će to bolje nego mladi i talentirani, oni mogu učiniti da mali postanu veliki.

Oni koji misle da sreću valja tražiti pošto-poto u novcu, nikada neće biti sretni. Pravo bogatstvo je biti najbolji u nečemu što nas veseli, ali veseli i druge i čini im život boljim, a ne u skupljanju novca.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,037FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE