Izbori kao ispit savjesti

Sve nas više brine, usprkos udaljenosti, ono što se događa u Americi. Svijet je doista globalno selo te događaji u Americi imaju značajan utjecaj na Hrvatsku, samo još ne znamo na koji način.

Prosvjedi sve više uzimaju maha, a čini se da vlast nema načina da ih smiri na pravi način. Povod prosvjeda je rasizam no iza toga se krije mnogo više. Velika nezaposlenost zbog korona krize, nedostatak zdravstvenog osiguranja za najsiromašnije, gubljenje iluzija. Računa se da je pedeset milijuna Amerikanaca izgubilo posao zbog krize, a oporavak neće biti lagan. Od predvodnika slobodnog svijeta, Amerika postaje sama sebi problem, ali i cijelom svijetu.

Zar smo doista osuđeni na to da u ovom stoljeću imamo vlade koje nisu dovoljno sposobne? Čini se da je posvuda tako. Nesposobnost  je na cijeni, barem kod birača. Jesu li građani i birači izmanipulirani ili su prevarili sami sebe pretjeranim očekivanjima, nije jasno. Bilo bi doista pretjerano pomisliti da netko nepoznat tjera svijet u kaos da bi lakše zavladao, već prije vrijedi činjenica da je kaos već postao način postojanja svijeta. Kao što elektroničke mreže i vijesti nitko ne može kontrolirati, tako ne može niti sve svjetske silnice, a pogotovo njihovu međuovisnost. Uostalom, sloboda je pretpostavka kaosa.

Nadolazeći izbori u Hrvatskoj nisu izuzetak po mnogo čemu, već tradicionalna hapšenja najavljuju izbore. Najtužnije je da se ideja domovine i domoljublja iskorištava za bogaćenje pojedinaca umjesto da je svima moralna vertikala. Konačni rezultat bogaćenja pojedinaca u vlasti na nepošten način je osiromašenje naroda u čije ime vladaju. To više nisu obični lopovi niti ih tako doživljavamo, već manipulatori i trgovci moći kojima je vlast postala sredstvo za bogaćenje. Bez brige, ima ih na svim razinama, nisu to samo oni koji su uhapšeni. Politički slogan nulta tolerancija na korupciju doista je bio privlačan za mase no više ne pogađa cilj i postaje besmislen.

Već smo zapravo naučili živjeti s političkim kaosom, a da to i ne osjećamo na pravi način. Možda smo ipak postali otporniji na manipulacije i barem malo pametniji. Stoga će ovi izbori biti ispit savjesti za mnoge, željeli to ili ne.

Ostavi komentar