Ima li zaista mjesta panici?

Fašničke maske zamijenile se kiruršku maske za zaštitu od virusa. Htjeli mi to ili ne, u Hrvatskoj je zavladala panika zbog širenja koronavirusa. Građani su panično počeli kupovati prehrambene namirnice s dugim rokom trajanjima i ispraznili police u trgovinama, pogotovo u Zagrebu gdje je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom. Masovno se kupuju sapuni i dezinfekcijska sredstva za ruke, kao i kirurške maske koje su potpuno nestale iz naših ljekarni.

Trenutno su u Hrvatskoj koronavirusom zaražene dvije mlađe muške osobe. U susjednoj Italiji brojka se popela na 322 zaraženih i 10 umrlih. S druge strane usporedbe radi, u Hrvatskoj je, zaključno s 23. veljače 2020. godine službeno registrirano ukupno 40 095 oboljelih od gripe, od kojih je 9 508 prijavljeno tijekom 8. tjedna 2020. godine. S obzirom na veličinu stanovništva najveće stope oboljelih zabilježene su na području Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Međimurske županije.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do petstotinjak osoba godišnje, što izravno zbog gripe, što neizravno zbog  primjerice sepse ili upale pluća. Uspoređujući broj umrlih i broj stanovnika, ispada da ćete prema trenutnom stanju prije preminuti od gripe negoli od koronavirusa. No, zabrinjavajuće je kod koronavirusa što se on rapidno širi.

Zanimljiv će biti razvoj događaja te kako će se sve to s druge strane odraziti na gospodarstvo pošto su mnoge tvornice u Kini prestale s radom i isporukom svojih proizvoda u ostatak svijeta. Dionice pojedinih firmi jako padaju što otvara priliku za njihovoj kupnji po jeftinoj cijeni.

Pred Hrvatskom je isto tako nova turistička sezona. Ako se zaraza koronavirusom proširi te se zatvore granice to će sigurno negativno utjecati na broj dolazaka stranaca na našu obalu. Što će nas onda spasiti?

Ostavi komentar