Djeca su željna rada, ali im oduzimamo tu radost

Silno me razveselila vijest o radnoj akciji u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, gdje je Vijeće roditelja iniciralo zajedničku radnu akciju na kojoj su roditelji, učenici i učitelji zajednički uređivali okoliš škole. Donijeli su u školu boje i kistove, nabavili palete od tamošnjih firmi i obojili stare klupice živim bojama. Od paleta izradili su vrtni namještaj za sjedenje i počupali korov oko škole. Radili su, družili se, a potom, kako je i red, se počastili. Stvorili su nešto smisleno i lijepo što će svima ostati u trajnom sjećanju.

Je li ova radna akcija lasta koja najavljuje proljeće ili tek osamljena akcija? Naime, u Osnovnoj školi u Maloj Subotici pametno su zaključili

da bi takvih akcija trebalo biti više.

Uz svu našu fascinaciju digitalizacijom i čarolijom ekrana, radost ne donosi rad na daljinu, nego suradnički rad na blizinu.

Ruke su te koje pokreću mozak, a mozak ruke, od stvaranja kotača do kompjutera.

Još do prije kojeg desetljeća bilo je najnormalnije da djeca pomažu obitelji od kućnih do poljoprivrednih radova. A onda se u nekom trenutku na dječji rad počelo gledati ekstremno, protiv.

Došlo je do toga da roditelji umjesto djece pišu zadaće, vežu im cipele, stavljaju hranu u usta do neprimjerene školske dobi, da se djeca ne “zamažu” ili ne muče.

Na kraju ih se čini nesposobnima, nesigurnima i nesamostalnima.

Zato bi ovaj povratak radnim akcijama kakav su organizirali u Maloj Subotici bio povratak u normalu. Kako će djeca naučiti brinuti o sebi, ako u djetinjstvu i ranoj mladosti nisu držali kist u ruci, motiku za kopanje u vrtu, grablje za grabljenje trave, čekić za zabijanje čavla te škare ili nož za rezanje. Nećemo valjda za sve te alate jednog dana trebati certifikate za rukovanje?

Ne zaboravimo da na drugim dijelovima svijeta milijarde djece odrastaju drugačije. Za koju godinu bit će konkurencija našoj djeci u svijetu rada. Naši nesamostalni i nesigurni nasuprot tim očeličenim, žilavim, samostalnim i otpornim na mnoge izazove koje su nadvladali u djetinjstvu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE