4.4 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

17. Smotra “Pesmarica naših mamica” u Ivanovcu: Popevkama oživjeli bogatu glazbenu prošlost Međimurja

Pjevačice i pjevači, izvornim međimurskim pjesmama i narodnim nošnjama kroz 20 popevki oživjeli su bogatu glazbenu prošlost.
Na Pesmarici naših mamica i ove je godine prezentirano glazbeno bogatstvo i baština koja se ovom manifestacijom čuva od zaborava za buduće generacije. Kako zvuče međimurski autohtoni taktovi, posjetitelji su u nedjelju, 22. listopada imali prilike čuti u sportskoj dvorani OŠ Ivanovec, gdje je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Katruže, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Međimurske županije, Grada Čakovca te Vijeća mjesnog odbora Ivanovec održana 17. smotra izvornog pjevanja starih međimurskih narodnih i sakralnih pjesama.
Ovogodišnja smotra, okupila je ponovo velik broj međimurskih izvođača, a kao gosti nastupili su članovi mješovite vokalne skupine “Fijolice” Međimurskog folklornog društva Ivan Car iz Ljubljane te vokalna skupina “Petribske rožice” iz susjedne Mađarske.
Kao i proteklih godina, sve izvedbe pratila je stručna komisija u sastavu profesorica Senka Bašek, emeritus dr. sc. Stjepan Hranjec, te mr.art Bojan Pogrmilović.
– Gotovo svaka stara narodna međimurska pjesma jedna je životna priča koja tekstom i glazbom govori o dalekoj prošlosti, o životu naših predaka. Ona pjeva o radu, o ljepoti prirode, o ljubavi. S pjesmom se raduje, tuguje i plače, te je bogatstvo nama ostavljeno u naslijeđe, baštinu koju treba sačuvati od zaborava za buduće generacije, istaknuo je predsjednik Upravnog odjela Hrvatskog sabora kulture i predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, Dejan Buvač.
Svim sudionicima posebna priznanja i zahvalnice uručila je Slavica Petković, predsjednica KUD-a Katruže i organizacijskog odbora ovogodišnje Pesmarice naših mamica, dok su podršku svojim dolaskom izvođačima dali i župan Međimurske županije, Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, te predsjednica VMO Ivanovec Melita Kraljić i predsjednik VMO Štefanec, Ivica Križaić.
Foto: Radovan Petković i Fotokino klub Ivanovec
Izvor: Siniša Obadić

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,194FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE