0 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Za Matijine ambicije biti saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca utješna je nagrada

[layerslider id=”4″]

Nema vezane trgovine. – izjavio je Mladen Novak nakon što je i službeno odlukom Županijskog odbora SDP-a postao njihov kandidat za župana. To ne znači da će SDP poduprijeti Matiju Posavca za gradonačelnika Čakovca, već će SDP imati svog kandidata za gradonačelnika. Matija Posavec bez podrške SDP-a ne bi imao većinu u Skupštini. Oni koji se ne zamaraju političkom procedurom vjerojatno i ne znaju koliko je važno da župan ima čvrstu većinu u Skupštini. To je jednako važno kao što Vlada na državnoj razini mora imati većinu u Saboru. Unatoč tome što je Matija Posavec trenutno najpopularniji političar u Županiji, SDP mu treba, kao što i on treba SDP-u. On će, ako ga birači i opet izaberu za župana ili ako se kandidira za gradonačelnika Čakovca, morati osigurati većinu u Skupštini ili, u drugom slučaju, u Gradskom vijeću. Hoće li mu u tom slučaju SDP, koji će u izbornu utrku pustiti svoje igrače, osigurati većinu u Skupštini, odnosno Vijeću?

Kakva je buduća situacija. Matija Posavec može aktivirati osvojeni saborski mandat i nakon lokalnih izbora i, ako ne drugo, otići u Sabor. Drugo je pitanje može li ga Sabor zadovoljiti. Poznavajući Matiju Posavca – ne može. Čak i kombinacija saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca za Matijine je ambicije utješna nagrada. Ali, s obzirom na trenutnu konstelaciju snaga dok je HNS, dok ovo pišem, u opoziciji, on ne može računati na izvršnu vlast.

Može se kandidirati za gradonačelnika Čakovca, ali SDP je shvatio: ne budu li kandidirali vlastite ljude za tako važna mjesta, puzajući će nestati kao politička snaga s ovih prostora gdje im je biračko tijelo izuzetno naklonjeno.

Unatoč svoj svojoj popularnosti među biračima, Matiji Posavcu glavni će problem do lokalnih izbora biti osiguranje stranačke infrastrukture. Na prošlim izborima dobro se snašao s podrškom HNS-u od strane HSLS-a i HSS-a. Pitanje je u čiji će tabor prijeći birači nekada popularnih Laburista. Ako Matija Posavec u konačnici ne napravi dobru suradnju sa SDP-om, morat će pokucati na vrata HDZ-a. Samo s kim će tu razgovarati? U Čakovcu već dulje vrijeme nemaju predsjednika, a aktualni županijski predsjednik Darko Horvat obuzet je kao tehnički ministar drugim brigama. No, tko zna, često brige više nego ljubav združe ljude koji su mislili da je njihova veza nespojiva.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE