1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Kako je skupi plin pogodovao šumskoj mafiji

[layerslider id=”4″]

Stručnjaci kažu da je plin najčišći i najkomotniji energent, ali njegovo poskupljenje, koje se dogodilo posljednjih godina, dovelo je do toga da je za mnoge korisnike postao i luksuzni energent. Smanjuje se broj kućanstava u Međimurju koja mogu izdašno odvrnuti termostat grijanja na plin.

Ali nije mi namjera baviti se sada tom temom, nego drugom – posljedicom poskupljenja plina koja je dovela do neviđenih krađa i devastacija šuma.
Mnogim je građanima nakon poskupljenja plina grijanje na drva ostalo najprihvatljivija alternativa, bez obzira na to imaju li ili nemaju vlastite šume. Zimu je bez topline u našoj klimi nemoguće izdržati, a nema tog poštenjaka koji će svoju obitelj izložiti smrzavanju, nego će joj osigurati grijanje i po cijenu krađe drva. No krađe tuđih šuma manje su posljedica takvih sječa iz očaja, nego sve više zbog razgranate organizirane krađe kao sive gospodarske grane. Razgranala se šumska mafija, stvorila mrežu, jer potražnja za drvima raste.

I dok plin teče po cijevima, njegova se distribucija odvija u strogo kontroliranim uvjetima, a s kontrolom sječe po šumama to je puno teže. Nemoguće je dežurati u svakoj šumi i na svakom posjedu. A i kada uhvatite počinitelje na nedjelu slijedi neizvjesni i mučni postupak dokazivanja na sudu. Mnogi su nakon takvog iskustava ostali i bez drva i bez očekivane pravde, ogorčeni zbog svoje nemoći da toj pošasti stanu nakraj.

Najgore je to da se pojedinačno radi o šteti manjih vrijednosti, a da je ukupno zbrojeni iznos štete velik, ne samo za vlasnike šuma, već i za prirodu. Oni koji kradu ne zamaraju se selekcijom sječe, čišćenjem i pošumljavanjem. Podrežu stablo, odrežu granje, natovare deblo, a za sobom ne očiste. Tako kada vlasnik dođe na svoj posjed nađe samo gomilu granja za čišćenje. Da pukneš od muke, a od sustava ne možeš očekivati efikasnu zaštitu. Privatna parnica pak ti donese samo dodatne troškove i gnjavažu.

I tako, dok se prijašnjih godina rijetko vijao dim iz dimnjaka, a neke generacije djece nisu ni znale čemu služe dimnjaci na kućama, sada u sezoni loženja iz sve više dimnjaka suklja crni dim. Naravno da zrak koji udišemo više nije tako čist, a i kvaliteta je života snižena, ali svaki standard ima svoju cijenu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE