U Sloveniju hrvatski državljani od utorka mogu ulaziti bez ikakvih ograničenja

Slovenska vlada donijela je ovog utorka odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz COVID-19 trenutno više nema potrebe za bilo kakvim dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske, priopćeno je iz Vlade Republike Slovenije prenose tamošnji mediji.

Iako je već prošli tjedan Slovenija ukinula ograničenja ulaska u nama susjednu zemlju za hrvatske državljane, ipak je vladao neujednačeni kriterij propuštanja na granici, posebice na graničnim prijelazima koji su sa Slovenijom u našoj i Varaždinskoj županiji koji je sada u potpunosti ukinuti.

– Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze COVID-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice,” navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Nakon što je krajem prošlog tjedna proglasila kraj epidemije bolesti COVID-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU-a i zajedničkog Europskog gospodarskog područja. Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je medijima da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka lipnja, a u ponedjeljak 18. maja je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom. Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

– U Republici Sloveniji hrvatski građani moraju se pridržavati epidemioloških mjera: nošenje maske u trgovinama, bankama i slično – priopćili su već ranije iz PU međimurske.

Ostavi komentar