Drugi val otpuštanja ne možemo izbjeći

Tomislav Globan, docent na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, rekao je u današnjoj HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje kako ne možemo izbjeći drugi val otpuštanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Također je rekao da u drugom kvartalu možemo očekivati pad i od 20 posto, ali da je za hrvatsko gospodarstvo najbitniji treći kvartal.

Zbog pandemije i mjera došlo je naglog pada gospodarske aktivnosti. Rast dnevnog broja nezaposlenih sad je manji nego na početku, ali to je logično, kaže Globan.

– Ali mjere su privremene i već sada se najavljuje da se može očekivati val otpuštanja, koji opet ovisi i o tome hoće li država ponovno uskočiti s mjerama subvencioniranja, a ta mjera ovisi o fiskalnom prostoru koji će si Vlada uopće moći dozvoliti da potroši na tu stavku. Tako da ne možemo izbjeći drugi val, pitanje je samo koliko će on biti jak, rekao je Globan.

Globan je rekao da su makroekonomisti dali procjene koje variraju od 50 do preko 100 ili 150 tisuća novonezaposlenih.

Dodao je da će na jesen sigurno dio ljudi koji rade na određeno dobiti otkaz, ali da se do listopada stignu preokrenuti i očekivanja gospodarstva.

Globan je rekao da će podaci za drugi kvartal biti dramatični – možemo očekivati pad BDP-a i od 20 posto. U tome vidi jedan od razloga zašto se izbori održavaju uskoro, prije objave tih podataka. Međutim, kako je dodao, za hrvatsku ekonomiju najvažniji je treći kvartal, dok drugi sam po sebi nije toliko bitan, pa čak i dvoznamenkasti pad u njemu ne mora biti toliko izražen na godišnjoj razini, prenosi Poslovni dnevnik.

Ostavi komentar